Сега четете
Британско икономическо чудо въпреки дупка в бюджета

Британско икономическо чудо въпреки дупка в бюджета

FW_UK_Sinking_Currency440wДокато икономиката на Европа крета, Великобритания бележи подем. Как една страна с огромен външнотърговски дефицит и дупка в бюджета успява да расте така бурно?

Фактор, който позволява на британците гъвкаво да реагират в условия на криза или възход е това, че техният трудов пазар е най-слабо регулираният сред индустриално развитите държави. Бизнесът там може без особени проблеми да намали заплатите в години на икономически спад. За засегнатите това безспорно е болезнено, но пък и предпазва от масови съкращения на персонал, коментира Йейн Бег от Лондонския институт за икономика.

Великобритания се радва на неочакван възход след дълбоката и продължителна криза. През тази година прирастът на британската икономика вероятно ще отбележи рекордните не само за Европа 3.2%. Сред седемте водещи индустриални страни няма друга държава, която да просперира с темповете на Великобритания, където инвестиционната активност се увеличава с двуцифрени темпове, пише Маркус Тойрер от Frankfurter Allgemeine Zeitung.nalivat-50-mlrd-paunda-v-britanskata-ikonomika-80457

Според Маркус Тойрер четири са основните причини за британското икономическо чудо в последните години. Първо: реформите, направени в Обединеното кралство още преди кризата. Второ: политиката на евтините пари, следвана от британската Централна банка. Трето: политиката на строги, но разумни икономии. Четвърто: наличието на нещо като ефект на наваксването – британската икономика пострада много по-сериозно от други държави по време на последната криза и понеже тръгва от ниско ниво компенсира изоставането с много ускорени темпове.

Британското правителство е гъвкаво

Не е чужда и гъвкавостта на правителството и пример за това е назначаването на Джордж Озбърн за финансов министър на Великобритания през 2010 година. Той предложи най-мащабния план за съкращения от десетилетия насам. Но когато кризата се оказа по-продължителна от очакваното, той изостави много от заложените цели за оздравяване на публичните финанси. Обещанието за балансиран бюджет бе изтикано на заден план. Тази гъвкавост на правителството също е важна за растежа, смятат икономисти от щатската банка Morgan Stanley.

Мнозина икономисти хвалят и усилията на британската Централна банка, която с изключително експанзивната си парична политика помогна на страната да излезе от кризата. Евтините пари водят до повишаване на цените на акциите и на недвижимите имоти, благодарение на което британците се почувстваха по-заможни – започват да са по-активни потребители и по този начин помогат за съживяване на реалната икономиката. От друга страна обаче се видяха и някои неблагоприятни странични ефекти от терапията – британската Централна банка междувременно се опасява от нов „балон в цените на недвижимите имоти, отбелязва Маркус Тойрер.

„Великобритания не е имунизирана от слабостта в еврозоната и нестабилността на световните пазари, така че сме изправени пред критичен момент за нашата икономика”, коментира Озбърн.

Вижте и

И все пак има и поводи за тревога: въпреки икономическия подем, бюджетният дефицит на Великобритания от над 5% продължава да бъде сред най-големите в Европа. Bloomberg акцентира върху отчетеното „охлаждане” на темповете на икономическо развитие от юли до септември спрямо предходното тримесечие на тази година.

Забавянето се случва в момент, когато британските банкери се тревожат все повече от заплахите, свързани със слабостта на еврозоната, която е и най-големият търговски партньор на Обединеното кралство. Това ги накара да оставят паричната си политика без промяна, защото при сегашните обстоятелства всяко друго решение би било рисковано.

По статията работи: Мария Николчева; Информация: Deutsche Welle; Снимки: Интернет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре