Бългаgloomy-Ethio-pressрия се нарежда наистина по-назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС. Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства”, обясни пред БНР, говорителят на „Репортери без граница“ – Оливие Базил. „Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск, споделя Базил.

Тази година България се нареди на „престижното” стотно място в годишната класация за свободата на медиите, изготвена от неправителствената международна организация „Репортери без граница”. Ако през 2013-а бе на „съмнителната” 87-а позиция, то година по-късно българските медии генерално са окачествени като „несвободни”.

Базил отчита и проблема с качеството на журналистическата работа и нежеланието на главните редактори да наемат хора, заради които ще последва натиск върху съответното средство за информация. Една от основните причини за концентрацията на цензура е свързването на собствениците с политическите олигарси и бавенето на закони, които да предотвратят подобни практики и да защитят журналистите.

Междувременно България е изпреварена от много африкански и азиатски държави като Мозамбик и Кувейт. Наш съсед, освен географски и в медийната класация, е Гърция, която е 99-а и за пет години е регистрирала най-голямото пропадане – с 50 позиции. А другата ни южна съседка Турция е наредена на 154-о място. Едва ли ще стигнем дори Румъния или Сърбия, където свободното изразяване в медиите не е мираж и затова те заемат 45-о и 54-о място. На първо място отново е Финландия, следвана от Холандия и Норвегия. В топ 10 са още Люксембург, Андора, Лихтенщайн, Дания, Исландия, Нова Зеландия и Швеция.

По статията работи: Мария Николчева; Източник: Банкер; Снимка: Интернет