Сега четете
Колеги от в. Труд в борба с рака

Колеги от в. Труд в борба с рака

„Присъда ли е диагнозата рак в България“Здравният министър д-р Мирослав Ненков ще открие дебата на „Труд“ и Българското онкологично дружество – „Присъда ли е диагнозата рак в България“

Докторите, които лекуват българите с рак, днес се събират на дебат, организиран от Българското онкологично дружество и „Труд“, за да посочат проблемите, с които всеки ден се сблъскват при спасението на тежко болните, както и какви са решенията им.

Форумът е на тема: „Присъда ли е диагнозата рак в България“ и ще бъде открит от здравния министър д-р Мирослав Ненков. Целта е броени дни по-късно, след като се сформира новото правителство, подготвените на дебата спешни мерки за онкологията да бъдат връчени на новия министър-председател и на министъра на здравеопазването. А оттам насетне дали нещо ще се промени – ще зависи само от тях.

На дебата са поканени всички онколози у нас, които са около 100 специалисти, също хирурзи, директори на болници, представители на Министерството на здравеопазването, на здравната каса и на всички парламентарни партии.

У нас с рак живеят близо 265 000 българи. Годишно тежката болест погубва около 17 000, а разболява нови 35 000 души.
Водещи специалисти съобщиха пред „Труд“, че ще предложат коренна промяна във финансирането на диагностичните и лечебните дейности. А така трябва да се актуализират плащанията по клинични пътеки, че да достигнат до 80% от аналогичните средства, които се превеждат за същото лечение в останалите болници в ЕС. За това настоява проф. Александър Хинев от Варненския медицински университет. Той предлага също да се повиши контролът при извършването на профилактичните прегледи и да се въведат санкции за тези пациенти, които не са се явили на задължителните консултации.

Лекторите на форума ще се спрат и върху още един огромен проблем – липсата на обща информационна система, която да позволява достъп на лекуващия лекар до данните на съответния пациент, т.е. и до досието на онкоболния.

Вижте и

„Липсва последователна градивна държавна политика в здравеопазването и особено в онкологията“, ще посочи пред аудиторията проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология в столичната болница по онкология. Според нея проблемите в специалността най-общо могат да се поставят в 5 основни групи. На първо място са свързаните с подготовката на лекарите-онколози (недостатъчно обучение на студентите, липса на специално следдипломно образование, няма и единна политика на преподаване), на второ място е недостатъчният брой специалисти, на трето – проблемът с регистрирането на пациентите с рак, с осигуряването на лекарства и всекидневни перипетии при провеждане на терапията.

За да се ликвидират всички тези препятствия пред лечението на онкоболните трябва да се предприеме серия от сериозни мерки, категорични са експертите. Сред тях трябва да е отпадането на клиничните пътеки и процедури, а на тяхно място да се извърши преструктурирането на дейностите според тежест, ресурс и труд. Нужен е и специален фонд за най-скъпите терапии и лечение с нови молекули. Само така няма да се поставя под заплаха терапията на всеки един българин с рак.

Любословие по в trud.bg 21.10.2014 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре