Сега четете
Политическа воля за електронното гласуване у нас

Политическа воля за електронното гласуване у нас

Дimages (1)нес, 21.10.2014 г., се провежда конференция, организирана от Дигиталната национална коалиция в България, подкрепена от компания Информационно обслужване за техническата експертиза по всяка една тема, свързана с новите технологии. Смисълът е да се проведе дискусия с гражданското общество и с хората, който участват в технологичния процес от името на държавата, с юристи и с представители на технологичния бизнес.

От технологична гледна точка няма пречки да се реализира електронното гласуване в България. Това коментира експертът по информационна сигурност Николай Недялков в Сутрешния блок на България Он Ер. „Това е бизнес, който ни интересува. Реално погледнато, ние сме единствената държавна компания, която се занимава с информационни технологии и имаме aфинитет към компютърната обработка на избори и сме запознати до някъде с процеса. От технологична гледна точка няма пречки това да се реализира, защото вече е реализирано в държави като Естония и Швейцария. Тук обаче въпросът е в уредбата на самата държава – какви принципи са заложени и как може да се регулира едно такова взаимодействие между хората и държавата като процес.“ – обясни Недялков. 06b88d93f3a62496fc66bacf2757f9d7

Пред електронното гласуване и технологията на самия процес стоят няколко въпроса. На първо място запазване на анонимността – тайната на вота. На второ място да се предотврати дублирането и да се гарантира устойчивото провеждане на вота без нарущения. И разбира се избягване на практиката „купуване на гласове“. Николай Недялков подкрепя с пример как се случва електронното гласуване в Естония: плик, слагане на бюлетината, запечатване със „сляп“ електронен подпис със свойството да се провери, че бюлетината е валидна, но без да се отваря плика.

Посланикът на новите технологии в България Гергана Паси анонсира дискусия с гражданското общество, експерти и юристи в областта – Възможен ли е разговорът за електронно гласуване в България? „Електронното гласуване не е гласуване, което ще подмени традиционния способ на гласуване, а ще даде възможност на хора, предимно млади и зад граница, възпрепятствани да отидат да гласуват – да го направят.“ – обясни Паси.

Вижте и

Политическо ли трябва да е решението за въвеждане на електронното гласуване? Експертите потвърдиха, че технологически пречки няма и в основата е политическата воля. Електронното гласуване и електронното управление са предпоставка за овластяване на още по-голяма група за вземане на решения и това създава платформа за приобщаване на младите хора, като авангардна част от българското население, на които не им е безразлично в каква  посока се развива държавата. Опитът показва, че дори в държави, които са най-иновативни при въвеждането на електронното гласуване само два процента гласува за първи път. Но впоследствие процентът нараства. България има жива интернет общност, каза г-жа Паси.

По статията работи Мария Николчева, информация: www.bgonair.bg, снимки: Архив

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре