Сега четете
Започва Фестивалът на българската култура в Лондон

Започва Фестивалът на българската култура в Лондон

1486747_10152067999221718_275732705_n

Третото издание на Лондонския Фестивал на Българската Култура започва днес, 20.10.2014 г., с гала концерт на Кралския филхармоничен оркестър в лондонската зала „Кадоган Хол“ с концерта „Classical meets Ethno Jazz” с участието на известния музикант Теодосий Спасов, наричан и „кавалджията на света” и сопраното Ваня Ватралова-Станков. Програмата включва изцяло българскa музика.

Ще дирижира маестро Мартин Пантелеев. През следващите два месеца в британската столица българската култура и изкуство ще бъдат представени с над 20 интересни събития: 8 симфонични и камерни концерта, 4 от които с джаз и фолклор, 3 изложби, 5 кинопрожекции, както и 4 театрални спектакъла.

Българският културен институт в Лондон, като основен организатор на събитието, се включва в Лондонския фестивал с богата и наситена програма. Директорът на „София Филм Фест” Стефан Китанов ще открие „София Филм Фест – Лондон” с премиерата на новия филм на Стефан Командарев „Съдилището“, който преди броени дни спечели Голямата награда на филмовия фестивал „Златна роза“ във Варна.

Специален гост на събитието ще бъде Севда Шишманова, програмен директор на БНТ. В рамките на фестивала ще бъдат показани и филми, носители на международни отличия: „Отчуждение“ на Милко Лазаров, „Жената от фара“ на Ана Стефанова. Специален и скъп гост на кино-секцията на фестивала се очаква да бъде и звездата на българското кино и театър Татяна Лолова, която журналистът продуцент Георги Тошев ще представи с документалния си филм „Актрисата, която се смее”. Големият български кинорежисьор Георги Дюлгеров ще гостува с непоказвания си филм „Буферна зона“.

choirs_lge

Специален акцент на фестивала ще бъде поставен върху младите български таланти

Вижте и

чрез съвместна изложба на три талантливи български деца, творящи в областта на изобразителното изкуство, и с концерт класическа музика от стипендианти на училище „Уитгифт”. Фестивалът ще бъде закрит на 17 декември 2014 г. с „Вечер на България“. Венец на събитието ще бъде концертът на световноизвестния изпълнител на етно джаз Теодосий Спасов с аудиовизуалното шоу на проект БАLKАNSKY, популярната певица Деси Добрева и със специалното участие на актрисата Бойка Велкова.

Посетителите ще се запознаят и с модния дизайн на младата моделиерка Мирела Братова, ще се очароват от българските бутикови бижута на Мария Иванова и гурме кухнята на нашумелия в Лондон готвач Георги Янев. Дегустацията на вино от най-добрите български изби ще допринесе за пълноценното преживяване с неотразимата българска култура.

По статията работи Мария Николчева: информация: www.fakti.bg, снимки: Интеренет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре