В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер „Титаник“, на път от Великобритания за САЩ се удря в айсберг и потъва. При катастрофата загиват повече от 1500 души.

Към днешни дни меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба „Титаник“ бе продадено на търг за 60 000 паунда (96 500 долара), съобщиха от аукционната къща „Хенри Олдридж енд сан“ в графство Уилтшир, Южна Англия.

Менюто е с дата 12 април и предлага на пътниците през този ден агнешки пържоли, английски пай с кълцано свинско месо, пудинг с тапиока. То е било в джоба на палтото на французойката Елиз Люрет, с което тя напуснала потъващия кораб. Жената пътувала на кораба като слугиня на богатото американско семейство Спенсър. Успяла да се спаси при корабокрушението заедно с госпожа Спенсър, но г-н Спенсър загива.

На търга е предложена цяла колекция от предмети от парахода, съхранени от наследниците на Елиз Люрет. За 33 000 паунда (53 000 долара) е продаден планът на палубата за първа класа. С помощта на този план Люрет и господарката й намерили пътя към спасителните лодки. На търга са предложени общо 250 предмета, свързани с „Титаник“. От аукционната къща не посочват точно размерът на цялата печалба от разпродажбата, но отбелязват, че тя възлиза на стотици хиляди лири.

Любословие по БГНЕС30