Сега четете
Шефът на БТА Максим Минчев: Българските медии у нас и в емиграция имат сходни проблеми

Шефът на БТА Максим Минчев: Българските медии у нас и в емиграция имат сходни проблеми

maxim_minchev_0_5643Г-н Минчев, какви дискусии да очакваме на юбилейната Десета среща на българските медии, която ще се проведе от понеделник до сряда в София и в сръбските градове Босилеград и Цариброд?

По редица обективни причини през последните години се занимавахме с теми и проблеми, които са общи за цялата българска журналистическа гилдия и за професията като цяло. На Десетата среща сме решили да се върнем и да обсъдим проблемите на българските медии в чужбина.

Поискахме те да предложат формулировки на отделните панели. Ще говорим как вестниците и списанията, които излизаха в някои страни, вече нямат възможност да продължат по стария начин, намаляват обема си и дори изчезват и как електронните медиинастъпват все по-мощно.

Ще говорим за българската телевизия в Чикаго, за взаимодействието й с институциите в щата Илиноис и за начините на финансиране на емигрантските ни медии. Ще говорим за конкуренцията между самите медии в рамките на изселническата ни общност. Българските вестници, телевизии, списания, радиа и онлайн издания у нас и в чужбина имат доста сродни проблеми, както и някои специфики.

Може ли да помогнем на журналистите в чужбина оттук, от България?

По време на дискусията ще се обсъди и стратегията за българите в чужбина. Нашите колеги в чужбина поискаха такъв разговор и затова той е заложен в програмата. Решаваща дума при нейното изготвяне имаше вицепрезидентската институция, от една страна, Агенцията за българите в чужбина – от друга, и от трета – самите емигрантски общности.
Пак по желание на колегите ще обсъдим сериозно и изборния процес, и възможностите пред нашите сънародници за участие в него. Очевидно е, че мнението на гласоподавателите в чужбина ще има все по-голямо значение за решаване на проблемите на страната. Въпросът е много важен.

Каква ще е последователността на събитията?

Този път всичко ще бъде максимално опростено именно от гледна точка на това да се постигне висок коефициент на полезна дейност. Срещата ще бъде открита в София от президента Росен Плевнелиев. Още в първия панел тук при нас в БТА ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова. Както вече стана дума, панелът ще е посветен на стратегията за българите зад граница. Във втория и третия ден ще посетим Западните покрайнини. Знаете, че в Босилеград и в Цариброд населението е предимно българско. Там има радио, има вестник „Братство“, който периодично спира да излиза, а после пак се появява. С това, че ще заведем доста журналисти в двата града, се надяваме да помогнем за решаването на някои проблеми на нашите сънародници в региона. Ще дадем и по-ясна картина на икономическите процеси, които протичат там. Особено в Цариброд през последните няколко месеца се наблюдава сериозно оживление.

В момента много усилено се строи магистралната -отсечка Ниш – Димитровград (Цариброд) и по тази причина и български, и сръбски компании инвестират по протежението на международния коридор. Със завършването на отсечката Сърбия изпълнява своя ангажимент по изграждане на трасето. След това пред България остава предизвикателството също да завърши бързо магистралата Драгоман – София и малката отсечка по магистрала „Тракия“, за да приключим напълно със затварянето на транспортния коридор между Европа и Азия при Истанбул. Очакванията са инвестициите в инфраструктура да съживят живота около Босилеград и Цариброд, защото в Сърбия за този регион се говори така, както у нас се говори за Видинско, Врачанско и Монтанско.

Любословие по в. Преса, стр. 38,  18.10.2014

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

Виж също:

Максим Минчев: БТА е една от най-старите информационни агенции в света

Максим Минчев: БТА е една от най-старите информационни агенции в светаТова заяви тази вечер в Плевен генералният директор на БТА Максим Минчев. В галерия “Илия Бешков” той откри изложбата на БТА “Незаличимо”, с която бе отбелязана тържествено годишнината от…

“Родолюбие в глобалния свят” е темата на Десетата световна среща на българските медии

“Родолюбие в глобалния свят” е темата на Десетата световна среща на българските медии“Родолюбие в глобалния свят” е темата на Десетата световна  среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света…

БТА подреди изложба и в Свищов

БТА подреди изложба и в СвищовОбщина Свищов е домакин на изложбата на БТА „Родени свободни“. Експозицията от 29 табла е партньорски проект на БТА, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Великотърновския университет….

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре