lubov kostova

Днес рожден ден празнува Директорът на Британския съвет в България Любов Костова.

Любословие  и пожелава много здраве и успехи! Надяваме се, че ще успее да зареди и останалите комуникационни екперти със своя позитивизъм и наистина да остане различният ценител на науката, както сама си пожелава.  Нека любовта към словото бъде с теб Любов!

Директорът на Британския съвет в България Любов Костова е майка на три деца, преводач, индолог, мениджър на Британския съвет в България, глобален мениджър на платформата, която дава възможност на учените да представят научната си работа достъпно пред широка аудитория, FameLab и въобще жена с положително влияние. Екипът й включва над четиридесет души, като в мениджърския участват десет души и петима от тях са в лидерския екип за бързи оперативни решения. Дейността им е разностранна: отговарят за обучението по английски език, за учебния център на Британския съвет, за проекти в областта на изкуствата и науката – FameLab, Софийски фестивал на науката, Cafe Scientifique и други фестивали. Някои от колегите на Любов Костова казват, че понякога трудно издържат на темпото й, но са доволни, защото това им дава възможност да са в кондиция.

Любов Костова работи в Британския съвет в България вече 14 години, през три от които е ръководител на “Проекти и партньорства”.

Професионалната й кариера включва богат опит и в трите основни области на дейността на Британския съвет – английски език, изкуства и общество и образование.

Започнала е образованието си в Нигерия. Страстта й към езика преминава през преподавателската работа към изкуството на превода. Днес тя е известен театрален преводач, с над 50 преведени български и чуждестранни пиеси.

Преди да постъпи в Британския съвет, отговаря за международната дейност на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, от когато датира другата й голяма страст – арт мениджмънт и управление на проекти, в това число организиране на фестивали и мрежи за професионален обмен.

В Британския съвет дълго време отговаря за връзките с обществеността. Тя е сред най-уважаваните специалисти в тази област и въпреки новата си роля продължава да е  гост-преподавател в London School of Public Relations в България.

Любов Костова говори руски и английски език. Завършила е индология в СУ “Св. Климент Охридски”, но признава, че е мечтала да стане лекар или химик. Вероятно заради това е основната движеща сила зад всички проекти в областта на науката на Британския съвет в България.

Тя е сред основателите и главен инициатор за създадения тази година Софийски фестивал на науката, който е първият по рода си у нас. Той стана възможен след пет години работа по конкурса за комуникация на науката “Лаборатория за слава – FameLab”. Любов Костова е глобален мениджър от страна на Британския съвет на международния проект FameLab.

Науката е като универсален език, фантастична област, в която има невероятни истории за разказване и хора, които ние не познаваме в обществото, а трябва, защото те са истински звезди.

Върху бюрото й има доста хартия. Част от листовете са научни проекти под формата на кандидатури за финала на FameLab.