10448624_578981912214360_5031517143211405944_oНе случайно Марк Твен е казал:Слуховете за моята смърт са силно преувеличени!

За да изкара най-много 300 лв. на месец, сайт излъга, че популярният актьор и тв водещ Димитър Рачков е умрял в катастрофа.

“Жив съм, но се притесних заради всички мои близки и приятели, които са се стреснали от тази “новина”. Също така се надявам хората, които фабрикуват подобни новини, да бъдат наказани. Това е престъпление!”, каза Димитър Рачков вчера, след като разбра, че напълно неизвестен сайт го е обявил за мъртъв след катастрофа.

“Благодарение на такива безобразия ги четат и правят сайтовете им по-популярни”, смята водещият на “Господари на ефира”.
Преди 3 месеца същият сайт разказа подобна история, но с Никол Станкулова в главната роля. След като няколко жълти медии преписват лъжата, приятели започват да звънят на синоптичката на Нова тв, за да я питат дали е жива.

“Тогава много се ядосах. Подадох жалба и търсят човека, който е написал това, но е много трудно. В повечето случаи сайтовете минават през американски адреси. Затова подобни случаи обикновено остават безнаказани, дори да имаш най-добрия адвокат. Жълтите вестници си намират винаги пътечки, през които да избягат. Има някакви 10% възможност да постигнеш успех”, обяснява Станкулова. Тя опроверга и последните писания на жълтата преса. “Нито имам кола за 150 хил., нито гардероб за 150 хил. Нито едно от тия неща не е вярно.”

В сайта, който излъга за Рачков и Станкулова, няма никакви данни кой го прави и списва. На практика е непроследим. Единственото, което е ясно за него, е, че е базиран във Франция, а сървърите, на които е качен, са в Холандия. Стартира през юни тази година и според регистрацията си е активен до август 2015 г., но тя може да бъде удължена.

Подобни сайтове се правят само за да печелят пари от рекламите, които гугъл пуска. Колкото по-висока е посещаемостта, толкова по-голям е шансът за повече реклами. В момента на този сайт има качени три рекламни позиции.

Цената им изобщо не е голяма, такъв незабележим сайт може да спечели максимум до 300 лв. на месец, обясняват хора от онлайн маркетинга. Собствениците им обаче обикновено имат не един, а поне десетина подобни сайта. Някои правят и по 100.

Бързото му спиране е възможно, ако се докладва на гугъл, че сайтът лъже. Тогава интернет търсачката спира рекламите и съществуването му се обезсмисля, така че и сайтът се закрива. Лошото е, че за няколко часа може да бъде създаден нов с друго име, но със същото съдържание. До следващото му хващане.