IETM-Poster-721x1024Над 600 са регистрираните гости на Международната среща за съвременни изкуства IETM, която ще се проведе между 16 и 19 октомври в София. Най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света, с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни пристигат у нас за първи път, а основната цел на събитието е да инициира съвместната работа и обмен на опит и информация, както и активно опознаване на българската изпълнителска сцена.

Основната програма на IETM София включва интензивна дневна дискусионна и образователна част в Национален дворец на културата и вечерна артистична програма, съставена от 16 български независими продукции на АСТ фестивал за свободен театър 2014 и 8 представления на държавни и общински театри.

Гостите ще имат възможността да се потопят в събитията от богата паралелна програма – артистични инсталации, партита, разходки и представления. Сред най-атрактивните акценти  „НДК споделя своите истории: разходка сред градските легенди“. Артистичният пърформанс на 36 маймуни се провежда в подземията на Националния дворец на културата, където с помощта на култови обекти от миналото (лентов проектор, телевизор „Опера“, радио „Селена“, грамофон, принтер) и новите дигитални технологии.

Гостите на IETM ще могат да се потопят и в „София в ушите ти“ – аудио обиколка на столицата в две части, в която историята на София е представена през личните разкази на нейните граждани. Всички участници  ще могат да предизвикат и сетивата си с дигиталната инсталация „Пророчество“, преносимото кино „Портатино“ и вдъхновена от „Театър на сетивата Лабиринт“  инсталация. За първи път в историята на IETM Пленарната среща по основната тема „Space for Change/ Пространство за промяна” ще бъде излъчвана пряко онлайн със свободен достъп за зрители от целия свят. В петък, 17 октомври 2014г. между 12.30 и 14.00 часа, модераторът Дейвид Пледжър и основните лектори Хенк Оостерлинг (Rotterdam Skill City / Erasmus University в Ротердам, Холандия) и Райна Гаврилова (СУ „Св. Климент Охридски“) ще дискутират ролята на изкуството и културните професионалисти в обществото и изграждането на по-хуманно бъдеще.

П информация на: www.dariknews.bg