Таня Мишева е отговорен редактор в местния ТВ канал “Видеосат” във Велико Търново. Завършила е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” специалност “Български език и история”. Родена е в Елхово. Професията на журналист Таня избира още, когато е студент във във Велико Търново. И пак тази професия я среща с любовта на живота й Захари Мишев, с когото сключват брак. Раждат им се две прекрасни деца. 20 години Таня Мишева работи в различни регионални медии. Интересите й най-вече се свързват с археологията, социалната политика, обича да пътува. В интервю за Любословие, Таня Мишева разказа какво й е дала и какво отнела журналистиката за тези 2 десетилетия.

foto 207От кога се занимаваш с журналистика?

През 1994-та, след като завърших във Великотърновския университет специалността “Български език и История”, започнах да пиша кратки дописки за горнооряховския седмичник “Устрем”. Почти едновременно с това започнах да репортерствам за новото тогава 24-часово радио “Велико Търново”. Няколко години след това започнах да работя за общинското радио в старата столица. Била съм за кратко кореспондент на БНТ, работила съм за РТВЦ-Русе, кореспондент на ИНФОрадио за няколко години, а от 2006-та съм репортер и водещ в кабелна телевизия Видеосат.

Какво ти дава тази професия?

Дава ми много емоция, чувството, че познавам много хора, случки и теми отблизо, но често и огорчението, че четвъртата власт няма очакваната сила и действие, за да реши даден проблем.

Кои са темите, които те вълнуват?

Обликът на Велико Търново и като стара столица често ми дава предимството да правя например по-патриотични, а не толкова делнични репортажи.

Какви са твоите послания към зрителите?

Старая се да бъда обективна, искрена и почтена като репортер и водещ. Да съм близо до хората, с които разговарям, но на равно разстояние от мнението на всеки. Особено ако става дума за партийни казуси.

С какво е по-различна ТВ от радиото, където си била водеща също?

В телевизията по-важното са кадрите, движението, картината е водеща. Понякога тя казва повече неща от човека, който ти дава интервю. И трябва да си в отличен синхрон с оператора, за да се получи нужното послание от картина и звук.

Доколко Телевизията е актуална медия според теб, изместват ли я интернет изданията?

На този етап е актуална и е медията на хората от средното и по-възрастното поколение. Или поне за повечето хора. Но дори и по-възрастните почват да четат вестника си онлайн, а оттам да четат онлайн издания, форуми, да търсят и пишат мнения и така да стават участници, репортери в интернет издания.

Какво трябва и какво не трябва да се показва по ТВ през очите на един отговорен редактор?

Повечето от случващото се около нас може да бъде тема на репортаж. Изискват се умения, въображение и такт, за да може всяко нещо от действителността да влезе в новините. Мисля, че всичко има време и място на излъчване по телевизията, без разбира се, да се погазват медийни правила и норми.

Къде е автоцензурата, ако има такава?

Да, има автоцензура. Ако с картината и разговора не можеш да докажеш тезата си, или ти липсва някоя от гледните точки, по-добре не прави самоцелно репортаж, колкото да има такъв.

Да възпитава, да информира или да забавлява, кое от трите е най-важно за Телевизията?

И трите неща са важни. Но в никакъв случай не може да се разчита, че телевизията ще възпитава. Хубаво е да има предавания с възпитателна цел, но те не могат да заместят например родителя за децата.

От какво зависи рейтингът на едно тв предаване ?

В повечето случаи от личността на участниците в предаването, дали е популярен, дали това не е едно от малкото интервюта, които дава, да говори забавно и интересно. Но има случаи, когато ефектът, рейтингът се разбира по-късно, случва се без да има големи предварителни очаквания от даден разговор.

Има ли забранени територии в ТВ, особено ако тя е частна?

Винаги има територии, независимо дали медията е частна или обществена, които са по-малко отразявани или подминавани.

Доколко собственикът на медията, в която работиш определя работата ти?

Не чувствам натиск, но определено се съобразявам с възможностите на медията, в която работя, за да направя даден репортаж или предаване.

Омъжена си с две прекрасни деца, имаш ли време за тях?

Винаги може повече, хубаво е да имам още време за тях, те са на 6 и на 3 години. Имам нужда да си общувам по-дълго с тях, да ги водя повече на разходки и детски забавления, да им покажа повече неща от околния свят или да участвам в игрите им. Защото те винаги имат какво да ми разкажат. А често времето ми вкъщи стига само, за да готвя или чистя, в такива моменти се ядосвам, че не мога просто да си говоря с тях.

Какво мислиш за кариеристите?

Думата има и положително значение. Аз не я харесвам много, но има хора на които като че ли им отива.

Какви са твоите амбиции в журналистиката?

Амбиция не е моята дума, аз съм човек на хармонията, включително в новините – в една емисия трябва да има от всичко – както е в живота.