Сега четете
Световната писателка Исабел Алиенде пред БНТ

Световната писателка Исабел Алиенде пред БНТ

1012_Aliende2За първи път български телевизионен екип се срещна с една от най-великите световни писателки – Исабел Алиенде. Тя покани в дома си близо до Сан-Франциско, Калифорния, репортера на Панорама Катя Тодорова и оператора Хрисимир Данев. За първи път ще видите кадри от знаменитата й къща, от кабинета където пише книгите си и нейното специалното послание за България.

Тя живее в „Къщата на духовете”, кацнала на хълм до океана в Сан Рафаел, Калифорния. Тук е домът на легендарната писателка Исабел Алиенде.Построен е от съпругът и Уили, за да и напомня за родната страна- Чили.

В дома на Исабел рядко влизат журналисти. Предпочита книгите и да говорят вместо нея. Тук пази спомените от семейството си в Чили и детските кукли на Паула, нейната дъщеря, която си отива твърде рано от този свят.

Исабел Алиенде: След смъртта на дъщеря ми исках да умра. Наистина нямаше причина да съм жива. И тогава започнах да пиша книгата „Паула”. Когато я завърших си дадох сметка, че ще живея. И животът ми ще бъде по-добър и щастлив. Дъщеря ми ще живее в мен и това ще ме направи по-силна, няма да ме убие, няма да ме пречупи.

Една от най-четените писателки в света всъщност е удивително скромен и щедър човек. От живота е научила, да разпознава истински смелите. Винаги е предпочитала да разказва историите на победените.

Катя Тодорова: Мислите ли, че този свят винаги ще се нуждае от бунтари, от хора с различно мисилене
Исабел Алиенде: Разбира се!
Катя Тодорова: От хора поемащи риск?
Исабел Алиенде: Разбира се!
Катя Тодорова: Как се развива светът и цивилизацията?
Исабел Алиенде: Благодарение на инакомислещите. Винаги ще има нужда от бунтари, които не се вписват в системата, хора с критично мислене, които не се съобразяват с установения ред и не спират да задават въпроси. Това е палавника от училище, детето което задава въпроси на които учителят няма отговор. Това е детето, което ще промени света!

Исабел казва, че „човек притежава само онова, което може да даде”. Че хуморът е най-хубавата подправка на живота. Затова ни кани на обед лично приготвен от нея. Иска да и разкажем за страната ни. Удивена е от това, че някъде толкова далеч четат книгите и. За първи път вижда България на картината донесена от нас.

Катя Тодорова: Исках да ви покажа ,България…
Исабел Алиенде: Невероятно, толкова е красиво…
Катя Тодорова: Това са стари къщи от родната ми страна…
Исабел Алиенде: Благодаря ви толкова много!

Вижте и

Исабел Алиенде: Много бих искала да се срещна със своите читатели в България .Дори не мога да си представя да ме четат в България-с друга азбука,на друг език,толкова далече.Красиво е!Много благодаря ,че четете книгите ми.Благодаря , благодаря, благодаря!

Още от интервюто с Исабел Алиенде ще видите в следващата “Панорама” на 17 октомври и във филм, който ще бъде излъчен в рубриката на БНТ”Светът на живо”.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре