Рибнeн букварЦенният екземпляр от първото издание на Рибния буквар, оценявано на около три хиляди лева, се намери в чекмедже в Националния литературен музей. Покрай издирването му обаче бе открито още едно неизвестно досега копие на творбата на д-р Петър Берон.

В петък директорката на литературния музей Катя Зографова съобщи пред медии, че книгата е изчезнала от филиала „Стилиян Чилингиров”. Макар в управляваната от нея институция да са знаели за това от месец, никой не информирал Министерството на културата или пък МВР. Часове след скандалното разкритие служебният министър Мартин Иванов е направил консултация с Ангел Папалезов – шеф на отдел „Културно-исторически ценности” в Криминална полиция, и е наредил спешна инвентаризация на фонда на музея. Заместникът му Боил Банов пък е ръководил на място операцията по изРибният буквар на д-р Петър Берон
дирването.

Изгубеният буквар е бил намерен в чекмеджето на бюрото на писателя Стилиян Чилингиров (1881-1962), известен като „последния възрожденец”, който всъщност е някогашният собственик на книгата. А покрай него бил намерен и вторият екземпляр, за чието състояние не се съобщава нищо.

За разясняване на нелепия случай от министерството са се опитвали да се свържат със Зографова, но тя не отговаряла на обажданията. „Преса” откри директорката в Париж, където е на почивка. Тя коментира на  бърза ръка: „Книгата се държи в заключен шкаф. Проблемът е, че не е бил на мястото си. Колежките са търсили навсякъде и не са го намерили.”

Екземплярът, за който се смяташе, че е изчезнал, е участвал в изложба в БНБ и Историческия музей. Старопечатната книга трябвало да бъде изпратена за изложба и в Пловдив, когато била установена липсата й, обясни Ангел Папалезов от Криминална полиция. Той уточни, че у нас има известни около 10 екземпляра  от първия тираж на Рибния буквар.

Цената на всеки от тях е около 3000 лева, но колекционери са готови да платят и 15 000 лв., за да се сдобият с копие.

„За пореден път заявяваме, че е крайно време да се създаде практика МВР съвместно с музеите да прави ежегодна инвентаризация в техните фондове. Така е във Франция”, коментира още Папалезов.

Инвентаризацията в литературния музей продължава.

Любословие по материал от в. Преса , стр. 7 12.10.2014

[spider_facebook id=”1″]