nasaИнтервю с проф.Огнян Колев – невролог, заместник директор на болница „Св. Наум“  /резюме/

Тема: Каква е цената на това да избереш България пред НАСА. Какво е космична болест?

Гост:проф.Огнян Колев – невролог, заместник директор на болница „Св. Наум“, преподавател в Медицинския университет, и в още десет висши училища, сред които Харвард, Импириъл Колидж в Лондон, Мюнхенския и Тексаския университет.

Резюме: Проф.Огнян Колев споделя, че е виждал изстрелване на совалка. Ускорението е доста изживяващо, наблюдавал съм как астронавта се променя, огромно физическо и психическо натоварване се получава. Подготовката на астронавтите трае минимум три години. Преодоляване на космическата болест, тази болест се проявява с деформация на възприятието на пространството.

В студиото проф.Колев демонстрира стимулирането на  вестибуларния апарат на пациент. Промива ухото със студена вода, получава се движение, завива се свят, защото се стимулира вестибуларната система, това предизвиква движение на очите. Всеки човек получава чувство на световъртеж, който може да е в различна форма. Възприема се движение както на собственото си тяло, така и на околната среда. Така се създава механична илюзия. Това е защото природата не ни е създала в такива условия. Когато една птица лети, тя усеща въздушното течение, един летец не усеща това нещо. Надявам се, българската държава да цени науката.

bTV, „Тази събота”