Сега четете
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф

27093_110005372361530_4857386_nИракският журналист избягал от режима на Саддам Хюсеин, като си измислил командировка до Пловдивския панаир през 1978 г. и останал в България. Върнал се за първи път в родината след войната през 2003 г. и не могъл да познае Бакуба.

Журналистът Мохамед Халаф е познат у нас като един от най-добрите арабски анализатори. Той е роден в Ирак, в град Бакуба. Има 7 братя и 2 сестри. Режимът на Саддам Хюсеин го прогонва от родината му и той се установява у нас. Има две деца – Силвия на 24 г. и Делзар, на 20 г. В момента е български гражданин и кореспондент на кувейтския вестник „Ал Уатан“ за балканските страни. Защитил е докторат във Факултета по журналистика на СУ.

Ето неговият разказа как  е станал журналист:

Още от първите си години в гимназията имах интерес към вестници, списания, книги и много държах да си купувам непрекъснато нови. Затова започнах да се навъртам в една квартална книжарница. Ходех там всеки ден при собственика и започнах да му помагам, за да мога да чета. Тогава в Ирак излизаха ограничен брой вестници, но затова пък много се внасяха от другите арабски страни.
В 12 клас реших да напиша писмо на един от големите седмичници „За всичко“. Написах им и нещо като репортаж за Бакуба. Те го харесаха, публикуваха го и ми предложиха да пиша за тях всяка седмица. Това беше най-големият стимул за мен. Един учител ми беше казал, че ще стана или журналист, или актьор.

После записах арабска филология в университета в Багдад и още в първи курс започнах да пиша за един вестник. Запознах се с един мой състудент. Той хареса нещата ми и ми предложи да пиша за вестник „Ал Таахи“ („Братство“), който беше издание на една от партиите в коалиция с БААС на Саддам Хюсеин. Но аз тогава нямах никакво отношение към политиката и когато се съгласих да работя, въобще не бях подозирал колко опасно е да пишеш за неправителствен вестник в Ирак.

Виж също: 

Вижте и

Ексклузивно интервю на Мохамед Халаф

Ексклузивно интервю на Мохамед Халафhttps://luboslovie.bg/wp-content/uploads/2014/10/141005_004.mp3 Интервю на Тодор Борисов и Андрей Велчев, снимки Андрей Велчев за очертаващия се плурализъм в парламента. Разговаряхме за плурализма, качеството и влиянието на…

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре