Сега четете
Защо протестира Кюстендил?

Защо протестира Кюстендил?

Петър ПауновИнтервю с Цветозар Томов, говорител на ЦИК, Петър Паунов, кмет на Кюстендил, Ирина Абаджиева-Рапуц, РБ

Резюме: С 200 000 гласа, ГЕРБ вкарва един депутат от Кюстендил, а с по-малко от 1000 – около 850, ДПС вкарва в новия парламент Александър Методиев, известен като Бат Сали. Втори ден хората в града протестират, защото смятат, че тяхната воля на изборите не е зачетена. Кметът на общината Петър Паунов иска да се премахнат по думите му незаконните гласове от секциите в Турция.

Представител на ВМРО нарича Бат Сали „същество” и сподели, че се опасява от ислямизиране на района. Той не скри, че иска задължително гласуване с образователен ценз.

Ирина Абаджиева-Рапуц трябваше да бъде депутат в 43-тото НС от квотата на Реформаторски блок. Това, обаче, няма да се случи и тя се чувства ощетена от именно тази формула, която дава възможност на кандидати с по-малко гласове да изпреварят конкурентите си. Рапуц припомни, че най-големият спор беше за състава на ЦИК, а не за методиката на самото гласува. Това е така, защото разпределянето на гласовете от чужбина зависи изцяло от Централната избирателна комисия, обясни лидерът на „Християндемократическа партия”. Тя смята, че за ДПС е било изключително важно да имат мандат от Кюстендил, за да покажат, че имат влияние и в нехарактерни за тях региони. Системата не допуска някой, който не е част от порочността й, категорична е Ирина Абаджиева-Рапуц.

Вижте и

Цветозар Томов заяви в сутрешния блок на bTV, че няма подмяна на гласове. По думите му, противоречието идва от там, че българите в чужбина не могат да избират преференциално, а оттам идват голям брой гласове, които се разпределят по места в България. Системата за изчисляване на мандатите е несъвършена, не скри говорителят на ЦИК. Томов заяви, че ЦИК няма вина за това разпределение на мандатите, и че всичко е резултат от една математическа формула.

bTV, „Тази сутрин“

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре