maxim minchev“Родолюбие в глобалния свят” е темата на Десетата световна  среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света  /АБМС/.

Десетото издание на традиционния форум, събиращ журналисти от България и от чужбина, ще се състои от 19 до 23 октомври в София, Босилеград и Цариброд, съобщи на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.

Продължаваме традициите да отиваме там, където има сериозни български общности и медии и където можем да помогнем, отбеляза той.

Десетата световна среща на българските медии ще бъде официално открита от президента Росен Плевнелиев в София на 20  октомври, а работната програма ще продължи в столицата и  в Западните покрайнини до 22 октомври.

В събитието ще участват над 40 представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и
телевизии от 20 държави, както и колеги от най-влиятелните  национални медии.

“Българската журналистика зад граница продължава да живее, можем да я намерим дори в страни като Бразилия, Катар, Южна
Африка”, коментира генералният директор на БТА.  Дневният ред на срещата ще бъде изцяло съсредоточен около
проблематика, засягаща българските медии зад граница.

“Те обслужват една мощна българска диаспора от близо два милиона души. Тази диаспора има и сериозно влияние върху икономиката на страната, а както се вижда напоследък, има и пряко значение върху изборите у нас”, отбеляза Максим Минчев.  Наред с професионалните теми за качеството и достоверността  на новините, участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите.

Акцент в програмата ще бъде дискусия за Стратегията за българите в чужбина. Юбилейното издание на форума отново ще бъде съпроводено от културна програма, която предвижда посветена на историята на Босилеград изложба и музикални и театрални изпълнения.

По традиция Световните срещи на българските медии събират собственици, главни редактори, генерални и изпълнителни
директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и по света. В тях участват също държавници, политици, дипломати,
представители на културата, науката, медийни експерти.

Състоялите се от 2005 г. до днес девет срещи /в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив
и Велико Търново/ се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея.

Инициатори и организатори на всички Световни срещи на българските медии са БТА и АБМС с подкрепата на българското предприемачество.

[spider_facebook id=”1″]