History time imageДенят 9 октомври: Атентатът в Марсилия, храмът „Свети Стефан” в Цариград

През 1849 г. с тържествена церемония е осветен българският параклис в Цариград “Св. Стефан”. По-късно с помощта на дарения на мястото на параклиса е построена църква.
1912 г. – началото на Лозенградското сражение на I и III армия и Източната турска армия.
През 1915 г. войските на Втора армия излизат в долината на р. Вардар. Първи влизат в Скопие бойците от VII рота на XXIV пехотен полк с командир подпоручик Димитър Цветков.
Днес се навършват 76 години от атентата в Марсилия. През 1934 г. Владо Черноземски (Величко Керин) застрелва в Марсилия югославския крал Александър I и френския външен министър Луи Барту. Югославският монарх е на официално посещение в Марсилия. Убийството е част от общата дейност на ВМРО и „Усташа” във Вардарска Македония и Хърватия, в територията на цяла Югославия, а след забраната на ВМРО в България – и в цяла Европа.
На среща в Москва през 1944 г. Чърчил и Сталин обсъждат разпределянето на Балканите на сфери на влияние. За България е предвидено установяването на 75 % съветско влияние срещу 25 % западно.
По света: 1878 г. – Русия поема управлението на Южна Бесарабия, където по това време живеят около 103 000 българи в 2 града и 70 села.
1963 г. – извършен е първият полет с вертолета МИ – 8.
Днес е Световен ден на пощите. На тази дата през 1969 г. се провежда Конгрес на Всемирния пощенски съюз в Токио. На същия ден през 1874 г. в Берн, Швеция е основан и самият Всемирен пощенски съюз.
2002 г. – Европейската комисия предлага в края на 2002 г. да приключат преговорите за членство с 10 от страните-кандидатки: Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Словения, Кипър, Малта. Тези страни се присъединят към Съюза през 2004 г. Така държавите членки на съюза стават 25.
На 9 октомври са родени: самоковският иконописец Захарий Доспевски, френският офицер от еврейски произход Алфред Драйфус, руският писател Николай Рьорих, английският рок-певец и музикант Джон Ленън, босненецът Иво Андрич, носител на Нобелова награда за литература.
На 9 октомври умират: Георги Раковски, Найден Геров, папа Пий ХІІ, историкът Веселин Бешевлиев.

[spider_facebook id=”1″]