disneyland_spring_castleСигурно си спомняте „София ленд” – първият увеселителен парк в българската столица, който просъществува едва четири години. Подобна може и да е съдбата на френския Walt Diney, който се оказва, че в рамките на последните три години ще получи за втори път финансова инжекция от компанията майка, за да може да оцелее.

Оказва се, че Париж не е най-щастливото място за Disney. Този път Walt Diney ще се опита да спаси европейското си подразделение – Disneyland Paris като му даде 1.25 млрд. USD.

От откриването си през 1992 г. в източната част на френската столица атракционът се превърна в едно от задължителните места, които туристите посещават. Икономическата криза обаче понижи притока на туристи. Това накара компанията да инвестира в нови атракциони, като в същото време трябва да обслужва и огромен дълг. Очаква се през тази година посетителите на Disneyland Paris да са 14.1 млн. души, което ще е с 800 000 по-малко в сравнение с миналата година.

Спад отчитат и хотелите. От 80% запълняемост през 2013-а, тази година тя е спаднала до 75%. Прогнозите са, че Disneyland Paris ще претърпи загуби между 110 и 120 млн. EUR.

Любословие по ФактиБГ и информация от медии

[spider_facebook id=”1″]