Владимир Зарев Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Владимир Зарев е автор на осемнадесет книги, десет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът“ и „Законът“, „Разруха”, „Светове”., „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, ”,„Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката” „Изборът”.

Негови творби са превеждани в Германия, Русия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Турция, Хърватия, романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200,000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1,300,000 тираж.

По трилогията на Владимир Зарев „Битието“, „Изходът“, „Законът“ ТВ 7 засне сериала „Дървото на живота“. Първият и вторият сезон привлякоха вниманието на националния зрител и се ползват с успех в България и в чужбина. Третият сезон предстои да бъде заснет през есента на настоящата година.

През 2012-2014 година издателство „Сиела“ преиздаде трилогията на Владимир Зарев „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също романите му „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“ и „Хрътката срещу Хрътката“. През 2013-2014 година издателство „Хермес“ преиздаде „Разруха“ /десето юбилейно издание/ „Лето 1850“, а през есента на настоящата година предстои да се появи на пазара и преизданието на романа му „Светове“.

Владимир Зарев е женен за поетесата и писателка Мирела Иванова, има три дъщери.