Сега четете
Обзор на изборите по НоваТВ, „Здравей, България”

Обзор на изборите по НоваТВ, „Здравей, България”

nova-tvИнтервю с Иво Инджев, Нидал Алгафари /резюме/

Тема: Правителство БСП-ГЕРБ?

Гост: Иво Инджев, Нидал Алгафари

Резюме: Абсолютно реалистично е да се говори за коалиция БСП-ГЕРБ, смята Иво Инджев.

Коалиция БСП – ГЕРБ я искат феодалите в БСП. Дано обаче БСП удържи да бъде опозиция, както каза Михаил Миков, каза Нидал Алгафари.

Двамата коментираха хипотезата „правителство БСП-ГЕРБ“ в ефира на Нова телевизия.

Според Инджев сигналите са многобройни – поздравите между Борисов и Миков, срещата на лидера на ГЕРБ с ЕНП и тази с Меркел и т.н.  Борисов е съветван да направи това от своите европейски партньори, заяви Инджев.

Ама вие смятате ли, че на някой му се прави правителство? – попита риторично Нидал Алгафари. Според него всички в момента лъжат, защото на никой не му се иска да вземе да извади горещите кестени от огъня – някой трябва да увеличи тока след Нова година, да плати дълговете, да изплати депозитите на хората от КТБ.

Това, което прави Борисов в момента, по думите му, е да унижава още повече БСП.

От своя страна Инджев го попита какво им пречи на БСП да полегнат на Борисов в тази ситуация. Алгафари призна, че на „Позитано“ вече се говори за някакво правителство на националното съгласие, като уточни, че говори за „феодалите“ в левицата, които винаги остават – и след Жан Виденов, и след Първанов.

Според Алгафари за общо правителство се е мислило още при срещата на Станишев и Борисов в Брюксел. Тогава обаче са били поставени лични условия и не се е стигнало до съставянето му.

Какво трябва да стане?

Това, според Иво Инджев, не е просто въпрос с повишена трудност, а въпрос без отговор.

Единственото надграждане, което Борисов сега може да направи с няколко малки партии, от които той се страхува, е да направи голяма коалиция, смята журналистът Иво Инджев.

То е ясно, че в Реформаторския блок има хора, които са готови да пристанат на Борисов. Но има и хора, които не желаят, защото той играе ролята на богомолка, на мъжка богомолка.

В България трябва да има силно ляво, а няма ли го БСП, няма да има силно ляво, затова БСП трябва да се занимае със себе си, коментира левицата Нидал Алгафари.

НоваТВ, „Здравей, България”

 

 

Интервю с Николай Бареков – лидер на „България без цензура“/резюме/

Тема: Има ли Бареков отново път към Бойко Борисов?

Гост: Николай Бареков – лидер на „България без цензура“

Резюме: ГЕРБ трябва да направи правителство. След това трябва да се види кои партии ще го подкрепят.

Така Николай Бареков подреди стъпките, които трябва да направят политиците след предсрочните парламентарни избори.

На въпрос за постовете в евентуалното правителство на малцинството лидерът на „България без цензура“ заяви, че той е хората му не искат постове, а обещанията, които са дали за работни места, подкрепа на бизнеса, да бъдат заложени в правителствената програма.

Що се отнася до горещия въпрос кой трябва да бъде министър-председател Николай Бареков каза: Та като е премиер Борисов, какво? Какво като стане Борисов премиер?!

Това ли е най-важно в държавата – попита Бареков, но призна, че неговото мнение по въпроса за най-важния пост е отрицателно, защото лидерът на ГЕРБ не е получил доверието на българите. На въпрос защо не подкрепя Борисов за премиер – защото е „масов убиец“, както твърдеше самият той ли, Бареков избегна коментара и само каза: Да не си лепим етикети.

Не обичам този човек, нямам чувства към него, не сме приятели, каза Николай Бареков по отношение на Бойко Борисов и допълни: Няма да стане премиер с моя глас. Да става премиер, да си слага главата на дръвника. И ще стане като Станишев.

И Бареков няма да бъде премиер на България. Народът не ми даде тази власт. И по-добре, каза още Николай Бареков и допълни: По-добре, защото политиката в България стана едно мръсно блато. А на ва въпрос „Защо се цапате?“ той отговори, че вече е поел отговорност и не може да вдигне бялото знаме.

НоваТВ, „Здравей, България”

 

 

Интервю с Цецка Цачева – ГЕРБ /резюме/

Тема: Правителство на малцинството е възможно, но ще бъде много трудно

Гост: Цецка Цачева – ГЕРБ

Резюме: Политическа партия ГЕРБ е победител и е редно с нейния мандат да бъде създаден кабинет, каза в ефира на Нова телевизия Цецка Цачева. ГЕРБ ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили по реда на тяхната численост, допълни тя и уточни, че разговорите са в този ред, а не започват с най-близката им коалиция – Реформаторския блок, защото ГЕРБ желае да говори за политики, а не за персони, а реформаторите се държат арогантно.

Не са личностите важни в този момент, повтори Цецка Цачева.

За първата среща, с БСП, дата не е конкретизирана, но ще е след като ЦИК обяви окончателните резултати, посочи тя. За евентуална коалиция ГЕРБ – БСП Цачева посочи, че не е възможно само две политически сили да направят стабилно управление.

Ако направим правителство на малцинството с широка силна подкрепа, ще бъде голям успех, каза още Цецка Цачева. Според нея това е възможно, ако се намери съгласие по конкретни политики – образование, здравеопазване, енергетика и пр., но ще бъде много трудно.

Трябва да се направи стабилен кабинет, но не на всяка цена и не през линии, които за нас са важни, уточни Цецка Цачева от ГЕРБ.

Въпрос на преговори е и изборът на председател на 43-ото НС, смята Цачева. Тя не коментира хипотезата тя отново да седне на председателския стол в парламента.

За мен е коректно след като открито се проведат разговорите с партньорите, тогава резултатът от тези преговори да бъде огласен пред медиите, а не преди това да казваме какво бихме направили с трето лице, каза Цецка Цачева.

НоваТВ, „Здравей, България”

 

 

Интервю с Татяна Дончева – „Движение 21”/резюме/

Вижте и

Тема: „Движението” на Дончева. Накъде ще продължи с партийната субсидия?

Гост: Татяна Дончева – „Движение 21”

Резюме: Тези резултати са много прилични за дебют. Разбира се, че биха могли да бъдат много по-високи. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод резултатите на партията си на парламентарните избори.Тя коментира и големия брой партии, успели да влязат в парламента: „Много голямо присъствие на партии, които са по-скоро митингови, а не за работа. Ако хората искат концерт, нека да го видят. Това, което ще се случи на парламентарната сцена, ще бъде по-ужасно от предишния парламент”.

По думите на Дончева, в парламента ще влязат хора, „които псуват, викат, крещят, но нямат представа от законодателна дейност”.

По отношение на възможните коалиции тя посочи, че ДПС може да предложи на ГЕРБ сътрудничество скрито, но БСП не може да го направи скрито. Според нея, по време на кампанията Бойко Борисов си е изградил мостове към Патриотичния фронт и АБВ.

Лидерът на „Движение 21” изтъкна, че резултатът от 1,20% на изборите е постигнат при кратка кампания, като „на някои места съм минала чертата за по едно пиене на кафе – без структури”. „Ние искаме този парламент и неговите участници да имат един достатъчно дълъг живот, за да стане ясна тяхната несъстоятелност”, заяви целите си Дончева.

Според нея, за грозните сцени, които предстоят в парламента, са си виновни избирателите. „Избирателите не могат да гласуват на принципа на псувача и на оплювача. Проблемът е това на какво залагате – да има някакви деструктивници да отидат и да плюят някого. Като си дадеш гласа за някой, който не знае какво да прави в парламента, ти загубил ли си го или си го намерил?”, попита тя.

„Ще ви гледам сеира, това е положението”, заяви Дончева.

„Аз мисля, че предсрочните парламентарните избори са абсолютно очевадни, въпросът е колко ще са предсрочни”, прогнозира тя.

НоваТВ, „Здравей, България”

 

 

Интервю с Росица Янакиева – АБВ /резюме/

Тема: Коалиция АБВ-ГЕРБ?

Гост: Росица Янакиева – АБВ

Резюме: Избирателите изпратиха в НС много партии, вероятно защото искат нещата да се променят към малко по-нормална ситуация. Затова в ситуацията, в която сме поставени, и ние трябва да се държим нормално и отговорно. Това каза Росица Янакиева от АБВ в интервю за Нова телевизия.

Според последните данни на ЦИК АБВ влиза в парламента с  4.3% подкрепа.

Ние също не сме много удовлетворени от резултата, който получихме, но това е факт, коментира изборния резултат за партията тя.

Ние ще подкрепяме само и единствено политики, а не който и да е. В зала ще гласуваме само за политиките. Трябва да приемем актуализацията на бюджета, да сложим ред в енергетиката и да редим другите приоритети, обясни поведението на АБВ в парламента Янакиева.

ГЕРБ се намират в най-сложна ситуация, тъй като отговорността носи политическата сила с най-голям резултат, смята Янакиева. Според нея добре би било, ако може да се състави правителство.

Първо ще водим разговори. Имаме условия и ако нямаме големи различия, ние можем да подкрепим правителството и бихме му партнирали, посочи тя.  На заседание на Националния съвет ще бъдат взети окончателните решения как АБВ ще участва в политиката в НС, посочи Янакиева.

НоваТВ, „Здравей, България”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре