Сега четете
Преглед на печата 07.10.2014г.

Преглед на печата 07.10.2014г.

pregled na pechataРезултатите от парламентарния вот и коментарите на политическите сили по тях  са водеща тема за вестниците днес.

„ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България, както и в чужбина, и остава на втора позиция в областите, където отстъпва първенството. БСП за първи път няма нито един спечелен район. Социалистите държат втора позиция в 19 района, а в още 11 са трети.  ДПС надделява в предизборната надпревара в пет района – Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, и остава непосредствено зад победителя в още пет. Движението е на първо място по гласове от чужбина с 43.9%, прави статистика вестник „Дневник“.

„ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството начело с Бойко Борисов и с подкрепата на други партии в парламента.  Това е основният мотив на първите страници. За целта партията на Бойко Борисов кани на преговори всички партии и коалиции, прескочили бариерата за НС. Разговорите ще се проведат по низходящ ред, като се почне от БСП, пише „Сега“. Решението на ГЕРБ е тактически наказателен ход срещу несговорчивостта на Реформаторския блок, стана ясно от изявленията. Въпреки че ще преговарят с БСП и ДПС, от ГЕРБ са категорични, че няма да правят коалиция с двете партии. Проблемът е, че между партиите в парламента няма консенсус по дребни въпроси, какво остава да се намери воля за сериозни реформи.

„Два варианта за правителство на спасението обмисля Бойко Борисов. Основният е кабинет на малцинството, на който той да е премиер, разчитайки на подкрепа от над 121 депутати от своята партия, Реформаторския блок, Патриотичния фронт или други парламентарни сили. Ще поканим на разговори останалите 7 партии в 43-тото НС, съобщи Румяна Бъчварова. Първи ще е Михаил Миков (БСП), като ще се върви от по-големите към по-малките партии. Програма от 10 точки за спасение на страната ще предложи Борисов по време на срещите. План „Б“ е коалиционен екип с реформаторите, но при ясно разписани публични ангажименти. „Готови сме на компромиси, включително да дадем някой министерски пост“, казал Генерала. Но отсякъл: „Няма да позволя да ни извиват ръцете“, разкрива вестник  „Стандарт“.

„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики – обяви Борисов авангардната си идея пред „Преса“. – Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор“, разви вижданията си Борисов. Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.

Ако намерим подкрепа, ще направим правителство, дори да е на малцинството, стига да има ясно разписани параметри за силно управление с ясни акценти. Обществеността ще бъде информирана за всички разговори, които водим. Ако се върви към хипотеза „коалиционно споразумение“, ще разработим законодателна и оперативна програма за управление. Това казва в интервю за „24 часа“ Цветан Цветанов.

Единственият изход за страната е 8-те политически формации, които влизат в парламента, да демонстрират политическа зрялост, да загърбят различията си и да се обединят около националните приоритети. Това е позицията на ОССЕ, чиито 10 наблюдатели за 8-и път проследиха изборите в страната. Обединението зад общи идеи, а не фокусирането върху партийните им програми е единственият път за съставяне на правителство, смята Дорис Фиала – ръководител на мисията за наблюдение от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която се присъедини към пратениците на ОССЕ. Темата е на вестник „Сега“.

Вижте и

„Избирателите масово използваха преференция на вота и пренаредиха листите, показа проверка на „Труд“. БСП най-вероятно ще има двама депутати, избрани с лично предпочитание, а други двама са под въпрос. Единият е Георги Кадиев, който печели над 18% от гласовете за листата в 23-ти МИР. Другият е областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков, който по неофициална информация е събрал 4500 гласа. В Търново виси шампионката Весела Лечева. От последното 16-о място в листата тя стана втора За Лечева са гласували 17% от избирателите на „БСП – Лява България“

КТБ е още една тема от първите страници днес.  Депозантите на КТБ трябва да имат достъп до парите си. Това пише Европейската комисия в специално писмо до Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, цитирано от „Монитор“. В него се обяснява, че европейската директива  предоставя на всеки вложител правото да бъде компенсиран, ако неговите депозити станат недостъпни. Всички депозити на стойност до 100 000 евро (или еквивалентът в други валути) на даден човек в определена банка, независимо от броя на откритите сметки, са гарантирани в рамките на ЕС, се посочва в писмото.

Любосбовие  07.10.2014г.

[spider_facebook id=“1“]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре