art
Световната икономическа криза не носи само загуби, тя е и време за нови алтернативи в бизнеса, в това число и за инвестиции в изкуството. Твърдението е на старши сътрудника на британската компания Fleming Family&Partners Марк Гарбер. Според него по време на криза на пазарите се появяват много неочаквани и интересни оферти. „В момента излизат най-различни предложения на артпазара – например за покупки на частни колекции. В сложната икономическа ситуация хората вземат решения да се разделят даже със семейните си сбирки, съхранявани от не едно поколение“, допълва британецът. Според Деница Атанасова, собственик на Музейната галерия за модерно изкуство в София, в световен мащаб няма криза в модерното изкуство. Откупките дори се повишили с 20 процента.
Една картина струва толкова, колкото дадат за нея. Това е формулата, която движи пазара на изкуствата. Извежда я известният художник и един от най-големите наши колекционери акад. Светлин Русев. А той добре знае правилата.

РАЗУМ ИЛИ ХАЗАРТ
Инвестициите в картини в последните 10-15 години и в България се превърнаха в доходоносен бизнес за онези, които успяха да повярват, че в българското изобразително изкуство има хляб. Аукционна къща „Сезони форум“ откри сезона на софийските търгове на произведения на изкуството още преди месец. 99 тВорби на наши и чужди автори очакВаха новите си собственици в наддаване, продължило повече от два часа. Картина на Давид Перец
ВДИГНА ЦЕНАТА СИ СЕДЕМ ПЪТИ и от 3000 лева на старта беше продадена за 21 000 лв. „Малката балерина“ на Едгар Дега беше изтъргувана за 5200 лв. „Пейзаж от Самоков“ на Борис Денев – за 5000 лв. Аукционът показа, че българите и по време на криза влагат пари в изкуство. Някои задават въпроса – разумна ли е тази инвестиция? „Разбира се. Особено напоследък – виждате какво се случва по света. И отворете каталозите на водещите тръжни къщи – няма спад в цените на картините. Например през 1990 г. картина с размери 44×35 от Цанко Лавренов от прочутата му серия „Манастирите в Атон“ и изпълнена с маслени бои върху дърво се продаваше с огромни мъки за 1000-1200 долара. Същото платно днес струва не по-малко от 7000-8000 евро. Всички картини на
Майстора, Златю Бояджиев, Васил Стоилов и останалите т.нар. водещи художници, купувани за 1000 – 1500 долара през 1990-1992 г., в момента струват по около 15 000-25 000 евро“, смята Игор Марковски от аукционна къща „Аполон и Меркурий“.

Целата статия четете в сп. Икономика | стр. 108; 109; 110, автор ВАЛЕНТИНА СТОЯНОВА 07.10.2014