asen baltechkiПресъздават събитията от 1968-а, Балканската война и рибари в схватка с мутри

Четири нови български игрални филма удрят клапа тази есен. До 15 октомври черноморското село Лозенец е основна база за екипа на режисьора Иван Павлов, който работи върху отдавна подготвяния от него проект с работното заглавие „1968”. Както подсказва името, лентата на автора на „Съдбата като плъх” е посветена на бурните събития, предизвикани от Пражката пролет.
„Това ще бъде поетичен разказ за времето на пропуснатите възможности. Няма да има тежки разпити и жестоки побои. Искам да пресъздам повече духа на времето, атмосферата, която ще бъде сглобена от от мозайка от линии, които сложно се преплитат. Жанрово ще бъде близък до „Съдбата като плъх” – драматичен с комедийни елементи
нежен, внима-телен разказ за онези събития
Може би дори филмът ще се казва „Картини от високосни години”, открехна малко завесата пред „Монитор” Иван Павлов.
Режисьорът е подбрал силен мъжки състав от актьори начело с Ивайло Христов, който играе дисидент, изселен в провинцията, негов „приятел” е Малин Кръстев, участват още Васил Михайлов, Васил Банов, Иван Бърнев, Александър Дойнов. Ицко Финци е човек, който лови пеперуди и после ги забучва на карфици – метафора, че всички сме били забучени с карфици. Героят на Стефан Мавродиев пък е баща, чийто син е избягал на Запад и заради това е разпитван от ченгето, в ролята на което играе Атанас Атанасов. Съпругата на Ивайло Христов е Йорданка Стефанова.

В новата лента на Иван Павлов има препратки към стария му филм „Масово чудо”, чийто сценарист е Константин Павлов и в него са звучали негови стихове. В „Масово чудо” главният герой е кандидат-студент по кинорежисура, тук също има студент по кинорежисура (Ованес Торосян), който снима дебютния си филм.
„Навремето през 1980 г. не ми разрешиха да снимам някои откъси от „Масово чудо”, които сега реших да заснема чрез образа, изигран от Ованес. Поисках разрешение от вдовицата на поета и имам благословията й.” От стария екип на „Масово чудо” е композиторът Божидар Петков, този път оператор на „1968” е Светла Ганева, сценарист е Красимир Крумов, художник – Атанас Янакиев. Филмът трябва да излезе по екраните през март-април 2015 г. Продуцент е „Арт 47” ЕООД, подкрепен е от Националния филмов център.

Точно след седмица ще се завърти камерата на оператора Рали Ралчев за новия филм на Светослав Овчаров „Прашката на Давид”
който е и негов сценарист. След „Единствената любовна история, която Хемингуей на описа” режисьорът отново се обръща към военната тематика, но този път към Балканската война, каза той пред „Монитор”. Името на лентата идва от основния замисъл – група от хора, съзнавайки своята слабост, се опитват да се преборят с Голиат. Става дума за 7 български войници, които по време на Балканската война трябва да пренесат лодка от Егейско в Мраморно море, за да торпилират турски кораб. Сюжетът се основа на действителен случай, но историята напуска реалната основа и е пресъздадена по художествен път. „Това е филм за огромното, неистово усилие, което полагат тази хора и в хода на действието губят своята идентичност”, обясни режисьорът. В ролята на седмината смелчаци са ангажирани Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и двамата млади актьори – Христо Ушев и Леарт Докле.

Снимачният екип ще се разположи по устието на р. Велека и ще снима по Черноморието. Проду-цент е „Омега филмс ”ООД, подкрепен от НФЦ.

Любословие по медии и nfc.bg 07.10.2014 г

[spider_facebook id=”1″]