imgresСпоред първите прогнозни данни на „Екзакта Рисърч Груп“ избирателната активност на предсрочните парламентарни избори е била 43%. ГЕРБ имат малко над 35%, Коалиция „БСП Лява България“ е втора с 15%. Третото място е за ДПС с 14,1%. Реформаторски блок (РБ) получава 9,6%. Патриотичният фронт – 6,7%, коалиция „България без цензура“ (ББЦ) – 5,2%. „Атака“ получава 5%, а коалиция АБВ – 4,5%. Какво ни говори всичко това? Казвам добър вечер на политолога Александър Малинов. Доц. Маринов, тази картина на Вас какво Ви говори, тъй като вече чухме и първи коментари. ГЕРБ за пореден път обявиха, че няма да правят коалиция с ДПС. Очевидно, че с РБ диалогът е много труден. Преди малко двамата лидери Божидар Лукарски и Радан Кънев казаха, че трябва да се коалират с ГЕРБ, но без Бойко Борисов, което само по себе си звучи доста парадоксално. Какво Ви говори тази картина за следващия парламент?

Александър Маринов: В една поредица интервюта с вас през последните месеци почти всичко беше предвидено от това, което се случи. Това, което е странното, че политическите партии не са готови да посрещнат една такава нова реалност, а те със своите ресурси би трябвало да разполагат с такава информация, такава прогноза и да са готови. Между другото, понеже споменахте Бойко Борисов, аз гледах неговите отговори пред журналистите и трябва да ви кажа, че това е едно от най-разумните, най-уравновесените изказвания на Борисов почти до края. Той не каза почти нищо сензационно и неприемливо. Има логика в това, което той каза. Ясно е, че каквото и да се случи нататък, изключваме варианта нови избори, ще трябва да се проведат много трудни, много предпазливи и изпипани преговори, за да се изработи едно коалиционно споразумение, да се разпределят отговорностите, независимо от формата. Аз обаче се опасявам, че българските политици отдавна не притежават това качество. Имаше в началото на Прехода такива моменти, когато се е случвало. Сега, съдейки по тези, които влязоха в парламента, аз не виждам способни хора да извървят този много труден и свързан с рискове за тях път.

Водещ: Самият Борисов обаче не изключи следващи предсрочни парламентарни избори, докато отговаряше на журналистическите въпроси.

Александър Маринов:
Това е в тази ситуация най-естественият изход, рискован е, разбира се, въпреки че тук нещата се преекспонират. Това, че парламентът няма да може да излъчи евентуално ново правителство съвсем не означава, че той не може да гласува някои законодателни промени – най-необходимите. Например да приеме бюджет или да актуализира бюджет или да направи някои други законови промени. Второ, никой не е казал, че едно служебно правителство не може да бъде такъв добър център за управление. За съжаление това служебно правителство, аз съжалявам, че избързах с положителните си очаквания преди два месеца, но това служебно правителство не може да поеме предизвикателствата, но никой не е казал, че не може да има добро правителство. Разбира се, въпросът е, че трябва да го излъчи също държавник от висока класа, какъвто ние нямаме в момента, но това е друга тема. Мисълта ми е, че не е катастрофа. Аз се съмнявам, че ще се случи този вариант поради много причини – най-вече, защото политическите партии, дори и да не го показват, без изключение са силно притеснение от това, което се случи днес. Те разбират, че махалото може да се люшне в другата посока и така, както сега влизат седем или осем, на едни следващи предсрочни избори могат да се появят нови политически субекти и почти всички от тези, които днес са в парламента, макар и с не много убедително представителство, да изчезнат въобще от политическия пейзаж. Така че според мен те ще намерят някаква компромисна комбинация, ще я оправдаят, ще я облекат в някаква приемлива форма, но трябва да сме наясно, че това не е трайно решение и може би още догодина ще имаме отново избори.
Водещ: Какво обаче ще трябва да ни говори това, че осем политически партии влизат в парламента? Толкова шарено Народно събрание до този момент не сме имали. Според всички прогнозни данни осем партии ще бъдат вътре. За какво ни говори това, че има толкова много партии?

Александър Маринов:
Поне три неща бих казал на първо четене. Първо, големите партии губят или не печелят. Дори ГЕРБ не прибавя гласове към това, което преди е получила, независимо, че е категоричен победител. Големите партии се схващат като големи виновници за ситуацията. Единственото изключение е ДПС, но ДПС набира гласовете си по друг начин и там въпросът за доверието не стои, както при всички останали български партии. Второ, политическата система се атомизира. Въпросът не е само, че са осем партии, а че допирните точки между тях са изключително малко и тук въпросът не е само на лични взаимоотношения на лидерите, а въобще на представите им за това, какво трябва да се прави в България. Има парламенти в Европа и по света, където има много партии, но те някак си се обединяват около някакви приоритети. Сега такова нещо няма. И трето, според мен това е най-важният извод – че ние сме навлезли в един период на системна нестабилност, т.е. партийно-политическата система в този си вид е изчерпана. Трябва да бъде радикално преструктурирана, което много пъти съм го казвал, означава премахване на изкуствените пречки за поява и навлизане на нови политически субекти, нов тип политици, с ново мислене, с ново чувство за отговорност към хората и способни да получат доверие в аванс, защото доверието вече е стеснено до един изключителен минимум. Вижте какво се случва с БСП. Аз съм предвиждал, че БСП ще последва съдбата на СДС, но толкова бързо и толкова радикално не съм смятал, че ще се случи.
Водещ: Междудругото разликата между БСП и ДПС се движи между 2 и 3%, даже някъде и 1% дават разлика.

Александър Маринов:
Аз няма да се учудя след гласовете от чужбина и да си сменят местата.
Водещ: Да, никак не би било изключено. При така наредилата се картина каква е Вашата прогноза – ще имаме ли стабилно правителство. Какво Ви говори вашият опит?

Александър Маринов: Категорично – стабилно правителство не може да има поради много причини, не само поради броя на партиите. Тези партии не могат да излъчат стабилно правителство, независимо дали ще направят голяма, суперголяма коалиция или дори всички да влязат в управлението, защото стабилното управление има други изисквания, които те не могат да предложат, но според мен някакво правителство ще има. Това е моята оценка, няма да отидем веднага на нови избори.

Любословие по Фокус 
[spider_facebook id=”1″]