Сега четете
15 жертви след взрива в Горни Лом. Смъртоносен резултат от формалния контрол

15 жертви след взрива в Горни Лом. Смъртоносен резултат от формалния контрол

комисар Николай НиколовИнтервю с главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението

Резюме: Това, което в последните два показват електронните медии като картина от взривилия се завод край Горни Лом е вярна, но чувството човек да влезе на място и да види на живо разрушенията е още по-тягостно и страшно. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението.

Когато влязохме вътре сред останките трагедията беше, че не открихме абсолютно никаква следа от какъвто и да е живот, разрушенията по сградите и по самата гора бяха просто ужасяващи. След като излязохме след огледа събрахме роднините на хората, които чакаха отвън и с помощта на психолозите им съобщихме какво според нас се е случило и това, че роднините им най-вероятно са загинали. Не знам как се съобщава подобна новина на хората и съзнавам, че разбих техните надежди, но фактите бяха такива.

Комисар Николов заяви, че ако някой е очаквал да се случи такава трагедия – проверяващите завода, другите държавни контролни институции, никой нямаше да позволи този завод да продължи да работи. При разговорите с единия от собствениците на завода професор Валери Митков той също изрази недоумението си какво е предизвикало такъв голям взрив в завода, при положение че той знае какви количества взрив е имало там и по какви технологии те са били складирани и утилизирани.

Вижте и

Горни Лом е както знаем в един от най-бедните райони на Европа, но хората там също искат да живеят нормални и това е причината в подобни заводи да се приемат и утилизират боеприпаси и взривни вещества от цяла Европа, независимо от тяхното качества и опасност при боравене с тях, каза директорът на ГДПБЗН. Не знам дали можем да говорим за конкретна политическа протекция над собствениците на завода в Горни Лом, но със сигурност може да се каже, че като хора, управляващи и работещи с големи капитали те са можели да си позволят достатъчно добри адвокати, които да осигурят безпроблемната им работа, изпълнявайки предписанията записани в нашето законодателство.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре