Преглед на печата 03.10.2014г.Взривът в село Горни Лом днес е на първите страници на всички вестници. 800 000 мини превърнаха “Миджур” в Хирошима, пише „Стандарт”. Експлозията отне живота на 15 души и заличи от лицето на земята оръжейната фабрика Горни Лом. Взривът на 7 тира с противопехотни мини буквално е изпепелил 12-те работници и тримата им шефове. “Ще плачем над празни ковчези, нищо не остана от най-близките ни хора”, ридаеха роднините на жертвите. Само кратер е останал на мястото на оръжейната фабрика, което прави разследването изключително трудно. Засега се знае само, че първият взрив е станал в 16,58 ч в сряда. 15 минути по-късно на тел. 112 са получили “обаждане от отвъдното”. В сетния си дъх един от работниците набрал спешния телефон, но глас не се чул. Общо три експлозии са опустошили “Миджур”, последната е била в 21,41 ч.

Едва ли някога заводът в Горни Лом ще заработи, при тези условия той не трябва да работи”, заяви вицепремиерът Йордан Христосков ден след взрива , цитира от в. Капитал Дейли. И репликата, и решението обаче звучат нелепо и зловещо – те е трябвало да се случат много преди фаталния инцидент, след който на практика няма какво да бъде затворено – на мяс тото на цеха има просто кратер, а части от постройките са излетели на километър и повече, показват и първите снимки от безпилотен самолет на МВР.

Дива алчност погуби 15 човешки живота е мнението на „Преса”. Неподготвени работници срещу 250 лв. на месец рискували всеки ден живота си, като обезвреждали гръцки противопехотни мини ръчно и с дървени чукове, и то с норма. Докато в Гърция никой не би се наел да върши тази мръсна и опасна работа срещу 125 евро. Други три работнички бяха ранени, а от взрива заводът бе изравнен със земята. Преди две седмици МВР и ДАНС открили при акция 11 200 необезвредени мини, захвърлени в банята на предприятието без никакъв контрол.

Работник от завода за боеприпаси в Горни Лом е блъскал с железен чук по мина минути преди предприятието да се разхвърчи във въздуха. Това разказа пред „Труд” негов колега, който напуснал работното място малко преди взрива, взел живота на 15 души.”

„И двамата родители на 5-годишно дете били на смяна в завода за взривни вещества в с. Горни Лом “Миджур” в злополучния следобед на 1 октомври, разкрива „Дума”. За малчугана ще се грижи единственият му жив роднина – 20-годишният му брат. Сред загиналите 15 души е и Емил Валериев Митков, син на собственика на фирмата “Видекс” АД. Той е изпълнителен директор на фирмата.”

Най-убедителната версия за убийствения взрив във видинското село Горни Лом е изпитване на ново производство на тротил ови пресовки за промишлеността, които са били смесвани с взривно вещество, твърдят високоотговорни фактори от разследването, съобщава „24 часа”. Посоката на взрива, която е била първо навън, а после взривната вълна се е обърнала надолу, не е характерна за тротил.

Отхвърля се версията, че е имало 7 тира с гръцки мини в този момент. Присъствието на почти цялото ръководство на фирмата в завода също засилвало предположенията, че става дума за изпитания и преглед на ново производство. Загиналите официално са 13 мъже и две жени, сред които едно семейство с петгодишно дете. То остава кръгъл сирак.

Според вестник „Сега” безхаберието и липсата на контрол отнеха живота на 15 души. Серия от нарушения, престъпна небрежност и неефективен контрол са довели до взрива във фабриката за боеприпаси “Миджур” в белоградчишкото село Горни Лом. Ден след взрива, при който загинаха 15 души, а три жени бяха тежко ранени, контролните институции признаха, че години наред там са вършени драстични нарушения. Въпреки че са съставяни множество актове, дейността на предприятието не е спряна, не е отнето и разрешителното за утилизация и производство на боеприпаси. Едва след трагедията институциите показно се задействаха.

Фабрика на ужасите в Горни Лом, нарича завода вестник „Монитор”. Взрив на гръцки мини вдигна във въздуха бетонни късове и автомобили. Шефът на пожарната: От хората не е останала дори частица. Проверка установила – стара техника и само един изход. Собственикът на завода – авер на Първанов, екссъдружник на Ковачки.

Другите новини от днешните вестници:

60 000 се изпариха от избирателните списъци, разкрива „Монитор”. Картината с избирателите в страната обаче все още не е пълна, тъй като едва днес ще бъдат съставени и списъците в лечебните заведения, домовете за стари хора и местата за задържане.  Липсва и предварителна бройка за нашенците, които ще гласуват зад граница. Данните, с които разполага ЦИК, са само за гурбетчиите, които предварително са подали заявление с искане да гласуват. Колко обаче ще отидат направо в секциите с личната си карта и с мерак да пуснат бюлетина, не се знае предварително. Затова в секциите в чужбина ще действа принципът на активна регистрация – ще има формуляр, в който гласоподавателите ще се вписват в самия изборен ден преди влизане в тъмната стаичка.

Необслужваните заеми ще надхвърлят 21% заради кризата с КТБ, изчислява вестник „Сега”. Делът на необслужваните фирмени кредити ще скочи над 21% заради проблемите около групата на КТБ – Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ “Виктория”. Но като цяло банките в България ще се радват на ръст в търсенето на кредити и на повече депозити – заради възстановяването на икономиката, което означава подобряване на финансовото състояние на фирмите, и заради спадащата безработица, която ще подкрепи доходите на домакинствата. Тази прогноза прави консултантската компания “Делойт” в обзор за банковия сектор на Източна Европа. Миналата година делът на просрочените бизнес заеми в България се покачи от 18.9 до 19%, припомня докладът.