Сега четете
Кой допусна 15 души да изгорят? Каква е причината за взрива?

Кой допусна 15 души да изгорят? Каква е причината за взрива?

ijordan-bakalov-nqma-politicheska-chistka-v-mvr-252180Интервю с  Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи

Резюме: Виждал съм много взривове, но такъв взрив и аз не съм виждал. Мисля, че хората не са имали никакъв шанс. Това каза в ефира на Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов по повод взрива във фабриката в село Горни Лом, който отне 15 човешки живота. Днес е ден на траур в памет на загиналите. Предстои следствие, което да докаже истинските причини за трагедията. Засега въпросителните са повече от отговорите. Днес в 9.30 влизат екипите. След това се очаква повече информация, каза министър Бакалов.

Той уточни, че взривът е бил в цеха, в който става утилизацията. Гръмнал е и цехът за отливане на така наречените пресовки. Между тях е имало топла връзка. Другите цехове, които се намират на голямо отстояние от двата изпепелени, не са засегнати. Първата проверка на служба КОС е направена на 11 септември тази година, когато е констатирано неправилно съхранение на взривни материали – в котелно помещение. В същия ден, в същия час мините са преместени в складово помещение. Следващата констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват, са много повече, отколкото трябва да бъдат. Друго, което се установява – разстоянието между отделните палети с мини е по-малко от допустимото, обясни министърът.

На 24 септември има следваща проверка от КОС, която установява, че са ревизирани  проблемите, посочи той. Този, който е подписал доклада от проверката, носи съдебна отговорност, подчерта министърът. Той обаче заяви, че вярва на служителката, младо момиче, която е направила това. Но вярвам и на друго, посочи служебният министър на вътрешните работи: 2007-а и 2010-а година категорично е отнет лицензът за работа на тази фирма от МВР, в резултат на което те обжалват и лицензът е върнат. Знаете, че България е правова държава, каза министър Бакалов и допълни: Явно фабриката е работила с нечия подкрепа. На кого обаче той не уточни. Според него това ще се установи от следствието. Аз не желая да коментирам действията на други институции и не коментирам, категоричен бе Бакалов.

Вижте и

Нова телевизия „Здравей, България”

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре