Сега четете
Преглед на печата 01.10.2014г.

Преглед на печата 01.10.2014г.

Неуспешното завършилото заседание  на ДКЕВР за цените на тока е сред водещите теми на  вестниците днес.

„След серия от протести под прозорците на ДКЕВР и заседание продължило над 3 часа, енергийният регулатор все още не е одобрил окончателните цени на тока от 1 октомври, пише вестник „Сега”. Те ще бъдат съобщени утре, обявиха от пресцентъра на комисията. Предложението на ДКЕВР бе цената за бита да бъде увеличена с 9.79%, като най-голямо поскъпване се очакваше за клиентите на ЧЕЗ. За тях дневният ток трябваше да поскъпне с 9.97%, а нощният – с 9.84%. ЕВН, което поиска увеличение от 17.9% ще получи поскъпване на дневната тарифа от 9.70%, а на нощната – с 9.35%.
„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши на закрито заседание с колко ще поскъпне токът от днес, но до края на днешния работен ден не оповести решението, пише и „Труд”. Междувременно доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ чрез съобщения до медиите съветват клиентите си да се самоотчетат, за да бъде максимално точна сметката им.

„Няколко митинга срещу увеличението на цената на тока предшестваха заседанието на ДКЕВР, съобщава и „Стандарт”.  По-рано през деня министърът на регионалното развитие в кабинета „Орешарски“ Десислава Терзиева, председателят на столичните социалисти Калоян Паргов и водачът на листата на „БСП лява България“ в 23-и изборен район Жельо Бойчев, Георги Кадиев оглавиха протест срещу предстоящото увеличение на цената на тока. И издигнаха плакати срещу служебния премиер Георги Близнашки и ГЕРБ.

Проблемите с лекарствата също са сред темите на вестниците днес.

„Петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените у нас, ще може да бъде доставена в страната ни през декември тази година. Това съобщиха от Здравното министерство, цитирани от „Труд”, като уточниха, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата. Имунизациите на всички, родени в оставащите два месеца до декември, ще се извършват с четиривалентна ваксина, посочват от ведомството. Оттам уточняват, че в наличната ваксина липсва компонент срещу хепатит Б, заради което малчуганите ще бъдат имунизирани отделно и срещу това заболяване.

„Новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова сезирала прокуратурата за нарушения, извършвани в агенцията, пише „24 часа”. Тя уточни, че преди година всички служители в дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ в агенцията са били подменени. Липсвала и конкретика в отчета на извършените от лекарствения регулатор проверки, като бил отбелязан само техният брой, но не било упоменато какви и колко аптеки всъщност са проверени.

Кризата с КТБ също е на първите страници на вестниците днес.

Вижте и

„Банкерът Цветан Василев се разследва за пране на пари в Лихтенщайн. Има официално искане за информация от Сърбия за статута на Василев и за причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Това съобщи БНР, позовавайки се на свой източник. Подобно запитване е изпратено и до българската прокуратура, потвърдиха за „Стандарт“ от държавното обвинение. В него се иска информация за разследването срещу банкера за източването на КТБ. Очаква се до дни да бъде пратен и отговор на властите в Лихтенщайн. Според „Капитал“, срещу Василев има разследване и в Швейцария, водено от прокуратурата в Цюрих. От държавното обвинение в София обаче категорично отрекоха да имат данни за подобно разследване в Швейцария.

Първото произнасяне на съд по казуса „КТБ“ вече е факт, съобщава „Стандарт”. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу решението на БНБ да я постави под специален надзор. Определението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав. Анелия Димитрова е клиент на КТБ, тя има сключен с банката рамков договор за платежни услуги за потребители, който е безсрочен, т.е. има разплащателна сметка. Жената се обръща към Върховния административен съд с молба да бъде отменено решението на БНБ за поставянето на КТБ под специален надзор, защото то е немотивирано, противоречи на европейски директиви и не съответства на целите на закона. Съдът, обаче, изтъква в мотивите си, че специалният надзор е оздравителна мярка, насочена към съхраняване на жизнеспособността на банката. И заради това решението на БНБ, включително и мерките, които е предприела, са благоприятни за вложителите.

Изготвеният от бившите депутати от ДПС и настоящи кандидати на партията Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ е в два варианта – при отнемане на лиценза на КТБ или оздравяването й чрез одържавяване по примера на практиката в ЕС през последните години. Това обяснява Цонев в кратко интервю пред в. „Преса“. При втория вариант добрите активи и депозитите се отделят в банка, която бива одържавена. press

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре