boss… така че да ви назначи на пълно работно време |

В днешния, конкурентен свят, младите хора без опит си намират все по-трудно работа. Възможностите за стаж са много и те са от съществено значение за стартирането на кариера след дипломирането, но в действителност, не всички стажанти се сдобиват с работа на пълно работно време в мечтаната от тях сфера. За съжаление много стажанти не се възползват максимално от своите стажове и като цяло подценяват тяхната роля по отношение на бъдещия си успех. Доста от тях решават да си пестят усилията, защото получават малка (или никаква) заплата.

Но всеки стажант има силата да превърне временната си работа в постоянна, ако съумее да впечатли шефа си. Ето и няколко насоки по темата:

1. Никога не закъснявайте Винаги пристигайте в офиса на време или малко по-рано. Няма значение дали работите в малка фирма или в голяма компания. Все някой ще забележи, ако редовно закъснявате. Във ваш интерес е да бъдете първият, който влиза в офиса и последният, който си тръгва от него.

2. Обличайте се подходящо Някои стажанти не смятат, че облеклото им е от голямо значение. Добре е да знаете обаче, че има три категории гардероб – за бизнес средите, за по-творческите среди и за по-консервативните професии. Ако сте на стаж в технологична компания, обикновено трябва да се носите спортно-елегантно. Ако сте на стаж в модна агенция или в медийна компания, може да се обличате по-артистично. Ако сте на стаж във финансова институция или в правна кантора, заложете на консервативното бизнес облекло. Старайте се винаги да сте безупречно спретнати.

3. Опитайте се винаги да бъдете онлайн Старайте се да имате силно присъствие в социалнитемедии, но без да разкривате прекалено личния си живот. Ако сте под 21-годишна възраст, никога не публикувайте свои снимки от купони и запои или с алкохол в ръка. Избягвайте да изказвате агресивни или противоречиви мнения като цяло или към други лица във Facebook, Twitter, Instagram и т. н. Всичко това би могло да увреди професионалната ви кариера.

4. Дръжте си телефона изключен Най-добре си оставете телефона далеч от бюрото. Дръжте го в джоба си или в чантата си и не го пипайте, освен ако не сте в почивка. Вие сте на стаж, за да работите и да се учите, а не да си пишете с приятелите си.

5. Задавайте въпроси Стажът е време, в което човек може да пита всичко, което не му е ясно и това няма да изглежда зле в очите на другите. Ако се чувствате объркани, помолете вашите надзорници да ви обяснят всеки малък детайл от работата на компанията. Опитайте се да научите повече за тънкостите на професията. Бъдете особено любознателни, ако сте стажант в компания, в която бихте искали да работите в дългосрочен план.

6. Дръжте се максимално отговорно Опитвайте се да приключвате с всичките си задачи в срок и никога не позволявайте на някого да ви хване, че работите върху нещо друго. Освен това е добре да показвате сериозна инициатива, ако има нещо, за което работодателите копнеят. Бъдете доброволец за всяка нова задача, без значение колко незначителна изглежда тя. Всяка извънредна работа ще ви донесе бонус точки. Дори след като стажът ви свърши, се опитайте да останете в контакт с връзките, които сте направили (с вашите колеги, шефове и с другите стажанти). Никога не знаете кой може да бъде в състояние да ви помогне след време.

7. Водете си бележки Вярно е, че живеем в технологично задвижван свят, в който ръкописните бележки изглеждат ретро, но повярвайте, това не е така. Подобен подход ще остави положително впечатление у шефовете ви.

Любословие по tialoto.bg 29.09.2014

[spider_facebook id=”1″]