penchev ombiИнтервю с  Константин Пенчев, омбудсман на България

Резюме: В производствата по несъстоятелност стават най-големите далавери. И те няма как да бъдат реализирани без мълчаливото съгласие на съда. Това заяви в предаването “Добро утро, България!” омбудсманът на Републиката Константин Пенчев. По време на моята дълга практика съм ставал свидетел на това, как заради симбиоза между синдик и съдия са били разпарчетосвани цели работещи предприятия. И цялото Народно събрание не можеше да се справи с двама души. Това обаче беше в миналото. Сега не сме 1996 г., хората са по-организирани и по-борбени. Така експертът коментира безпрецедентният натиск, оказван върху телевизиите TV7 и NEWS7. Пенчев посочи, че в момента срещу телевизията не е започнала същинска процедура по несъстоятелност. В момента тук има временен синдик, чиято единствена задача е да прегледа балансите на фирмата и да контролира договорите, които се сключват. Пенчев прие сигнала на ръководството на двете телевизии за блокираните от синдика Панайот Велков сметки и сключен договор с охранителна фирма. Той заяви, че ще опита да съдейства на екипа да си получи заплатите.

Никой не може да затвори телевизиите, но ако не ви плащат заплатите, вие сами ще си тръгнете, коментира омбудсманът. Според него срещу TV7 и NEWS7, както и срещу КТБ са разиграни сценарии, които обаче не са се получили. Вече сме в друго време и хората са по-активни, не стоят да гледат как парите им изтичат в нечий джоб, подчерта гостът. По думите му в момента този сценарий е спрян, а сценаристът и режисьорът седят и чакат да видят какво ще стане. Те изчакват изборите и новото правителство. В изчаквателна позиция е и гуверньорът Иван Искров, докато вложителите са в ролята на прецаканите. Когато институциите не искат да работят, обикновено съветвам хората да протестират.

При мен непрекъснато идват хора с депозити в КТБ, които нямат достъп до парите си. Но 10 хил. лева влог там не е равен на 10 хил. лева загуби. Тези пари може да са били за лечение на болен, който си е отишъл. Или за погасяване на ипотека, а имотът да е загубен. Кой ще им плати загубите? Няма закон у нас, според който БНБ да държи една банка затворена 4 месеца, допълни Пенчев. По думите му в страната ни предстоят месеци на сериозно гражданско недоволство. Хората ще скочат заради поскъпването на тока, а негативите ще бъдат обрани от следващото правителство. Въпреки това на нас ни е нужно стабилно управление, допълни Пенчев.

ТВ7, „Добро утро, България”