Сега четете
Не ми издавайте финала

Не ми издавайте финала

Както читателите на Джилиан Флин знаят, романът Gone Girl (издаван у нас под заглавието Не казвай сбогом) предлага сериозно количество неочаквани обрати в привидно класическата си история за съпруг, заподозрян в убийството на жена си. Същото е валидно с пълна сила за екранизацията на Дейвид Финчър, която направи световната си премиера в петък, на Филмовия фестивал в Ню Йорк. Още повече, че заради промените, внесени в сценария от Флин по молба на режисьора, дори и челите книгата нямат идея как точно ще се развие историята за Ейми и Ник Дън. Респективно всяка информация за лентата е потенциално минно поле от волни или неволни спойлъри, способни да развалят преживяването ти в киносалона.

Предвид естеството филма, в който участват, от The Hollywood Reporter са решили да попитат актьорите от Gone Girl какво правят самите те, за да се опазят от спойлъри. Ето и отговорите им:

 

Кейси Уилсън (изпълнява ролята на съседката Ноел Хоуторн):

 

Аз съм от хората, които никога не гледат филмите и сериалите, когато излязат. Тъжна история. Гледам всичко с огромно закъснение. Все имам да си наваксвам с нещо. Казвам „Какво става на финала на The Sopranos? Не, не ми казвайте!“ и всички ме гледат учудено „The Sopranos?“. А аз продължавам „Не ми казвайте и как свършва How I Met Your Mother…“ Този път обаче аз ще съм тази, която ще се усмихва хитро, защото хората ще спойлват неща за моята героиня. Заслужила съм си това удоволствие.

Патрик Фюджит (изпълнява ролята на офицер Джим Гилпин):

 

Винаги, когато видя съкращението „GoT“ или изречение, което започва с „Game of…“ директно спирам да чета. Ако мерна нещо по телевизията, обикновено си закривам очите с ръка или си запушвам ушите и започвам да си тананикам… С Facebook е най-трудно. Добре, че не влизам там много-много.

Ким Дикенс (изпълнява ролята на детектив Ронда Боуни):

 

Как се пазя ли? Ами просто предупреждавам всички наоколо, кресвам им „Не ми казвайте!“. Ако видя в някой материал издайническа снимка просто спирам. Усещам ги тези неща, много съм добра. Мразя спойлъри. Някои хора нямат нищо против, но аз наистина мразя спойлъри.

Дейвид Кленън (изпълнява ролята на бащата на Ейми, Ранд Елиът):

 

Вижте и

Трябва да избягвате ревютата. Трябва да внимавате какво четете в интернет, защото някой може да се изпусне и да ви развали изненадата. Адски е трудно, защото в момента отвсякъде ни залива информация – от вестниците, от телевизията, от разни блогове и коментари в сайтове. Трудно е да се изолираш успешно насред толкова много информация.

Скот Такеда (изпълнява ролята на телевизионния продуцент):

 

Аз съм един от най-некадърните хора, що се отнася до избягването на спойлърите. Един от най-гадните такива ме сполетя, докато се опитвах да се опазя в неведение относно финала на Breaking Bad. Наложи ми се да пътувам и помолих да ми запишат епизода. Бях в самолета на връщане и целенасочено избягвах досег с каквито и да било медии, за да не разбера случайно какво става. И тогава един мой приятел ми се обади и скапа всичко. В наше време е почти невъзможно да избегнеш спойлърите…

Факт е, в последно време наистина е почти невъзможно да избегнеш спойлърите. Като доказателство за това идва скорошно социологическо проучване, проведено от Netflix в Канада. Канадците може би просто са твърде учтиви и спокойни хора, но 72 процента от анкетираните са заявили, че възприемат сюжетните обрати или неочакваните финали, издадени в разговор, за съвсем нормална част от ежедневието и изобщо не се ядосват.

Близо девет от десет човека твърдят, че ако чуят сериозен спойлър не биха спрели да гледат някой сериал. Което сигурно е добра новина за големите телевизии, защото 69 процента от анкетираните признават, че неволно са издавали на някого важен сценарен обрат.

От Netflix дори са разделили хората, склонни да ти развалят изненадата, на пет типа в зависимост от типа спойлъри: случайните спойлъри, изпуснати от някой, който смята, че околните са запознати със сценарния обрат; безсрамните спойлъри; импусивните спойлъри, когато някой неволно издава нещо, просто защото обича да говори за любимата си творба; завоалираните спойлъри и целенасочените спойлъри, пускани отхората, които искат да манипулират околните, защото за тях всичко е игра.

28 процента от анкетираните дори признават, че съвсем целенасочено търсят спойлъри из социалните мрежи или в разговор, защото въпросните биха ги мотивирали да гледат съответния филм или сериал. Това вече не го разбираме, честно.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре