podstrigaha-boqdisanata-sys-spreij-mechka-(snimki)-162918Интервю с Руслан Сербезов, експерт в „Биоразнообразие” в Министерството на околната среда и водите, Александър Дуцов, Сдружение за дива природа „Балкани”

Резюме: По закон мечките е забранено да бъдат отстрелвани, защото те са защитен вид. Затова има и начини хората да предпазят кошерите си като например поставят електропластири около тях. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Руслан Сербезов, експерт в „Биоразнообразие” в Министерството на околната среда и водите. Ние не даваме разрешенията за отстрел на мечки, то се дава от земеделското министерство. За момента доколкото знам те не са склонни да дадат такова разрешение. Естествено при много екстремни ситуации няма как да се търси отговорност на хората, ако те при опасност за живота си отстрелят мечката, за която стана на въпрос при прякото ви включване от Калофер, добави експертът от екоминистерството. Той отбеляза, че данните показват, че от няколко години броят на мечките не се е променил особено.

Това, което видяхме от репортажа на БТВ, че мечката в Карлово не изпитва уплаха от хората е причина за безпокойство, защото животно, което може да нарани човек и което няма уплах от него, това е тревожно. Но трябва да се признае, че към този момент мечката не е заплаха за хората. Това каза от своя страна Александър Дуцов, Сдружение за дива природа „Балкани”. Поради обедняването в последните години на хората те биват принуждавани да ходят повече в гората, за да берат гъби, да се секат дърва и така нататък и по този начин смущават нормалното и спокойно съществуване на мечките. Така когато храната в горите за тях намалее те съвсем естествено търсят начин да се прехранват на друго място и така се получават техните набези в населени места, каза Дуцов.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=”1″]