georgi_lozanov_003СЕМ е сигнализирала ЦИК за 6 клипа, които според Съвета нарушават закона. Това съобщи за предаването “Неделя 150” председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Комисията вече се е произнесла за 5 от тях с решение, че нарушават закона и трябва да бъдат свалени, допълни той. Многото нарушения са заради вялия дух на кампанията, коментира Лозанов. Явно се търсят по-драстични ходове, за да може да се привлече вниманието, допълни той. В медиите се наблюдава се противоборство между малките и големите партии, както и между самите малки партии допълни той.

Журналистът Петър Волгин отказва да спазва законовата разпоредба за плурализъм във всяко едно предаване в обществената медия, смята Лозанов, който коментира решението на ръководството на БНР преди изборите да не бъде излъчвано предаването “Деконструкция”.

Не е въпросът той да няма лична позиция и мнение, включително и политическо, напротив. Законът не забранява и това е право на журналиста у нас – да има политическо мнение. Въпросът е, че ако този журналист работи в обществена медия, той да отстоява това мнение и го защитава в сблъсък с различни мнения, тъй като трябва да има плурализъм на позициите. Естествено е че журналист, който “в мирно време” не спазва плурализма, става рисков по време на предизборна кампания.

Петър Волгин продължава да води в предаването “12+3”, но там има много водещи и мнението му е част от многото в предаването, каза Лозанов и заяви: Не виждам голям проблем в това. Той беше категоричен, че ограничението в закона не е заради прозападна или произточна позиция, а заради липсата на диалог с други гледни точки. Проблем би било, ако след изборите предаването не се върне в ефир, каза Лозанов и изрази надежда да не се стигне до такъв развой на събитията.

В предаването се включи и Петър Волгин, който припомни обещанието си да връчи парична награда на този, който посочи негово изречение в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски или  министри в него. Волгин разкритикува СЕМ за позицията на регулатора през миналото лято

Г-н Лозанов нито веднъж не взе отношение за това как на практика цялата електронна медийна публичност беше заела една позиция и изобщо не се допускаше критичен глас към протестърското говорене , т.е. протестърското говорене тогава се превърна в официоз. И ако аз съм заемал някаква позиция през миналото лято, тя беше позиция срещу този официоз, защото винаги в работата си аз съм се ръководил от позицията, че журналистите трябва да се борят срещу официозите.

Любословие по bnr.bg 29.09.2014

[spider_facebook id=”1″]