Сега четете
Да купиш изборите. Какви са новите схеми за купуване на гласове?

Да купиш изборите. Какви са новите схеми за купуване на гласове?

ijordan-bakalov-nqma-politicheska-chistka-v-mvr-252180Въпросът не е кой точно е искал и е организирал купуване на гласове от политически партии, а защо се получава така, че определени организирани престъпни групи си измислят различни схеми и подготовка за купуване на гласове и след това предлагат тези си схеми на определени политически партии.

Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи. Една от новите схеми е обикаляне по различните квартали, питане дали ще се провеждат сватби и различни тържества и съответните организатори на купуване на гласове плащат всички разходи по тези мероприятия с бъдещото намерение да си осигурят определен брой гласове за изборите.

Едно от пагубните последствия за МВР е, че то постоянно се политизира и хората работещи в него се делят на хора на този или онзи бивш или настоящ министър, тази или онази партия, което не е правилно. Тъй като аз самият съм член на определена партия съм забранил в моето министерство да се говори именно на подобни политически теми, а да се говори само за професионалната работа и задължения. Средния състав на МВР трябва доста да поработи над своята работа, за да може да си върши задълженията по по-добър начин отколкото в момента. За мен е много важно да дам на този състав перспектива и възможност за професионално израстване в йерархията, за да имат те стимул да си вършат още по-добре работата.

За мен не е важно дали дадени служители и шефове на дирекции са назначени например от бившия министър Цветлин Йовчев или някой друг, аз искам те да си вършат адекватно и професионално работата. А моята оценка за нея ще я дам на 6 октомври, като се види дали те са се справили с организирането и нормалното провеждане на изборите на 5-ти, каза Йордан Бакалов. С главния секретар на МВР Светлозар Лазаров сме имали само дребни спорове и противоречия по определени теми, но именно в спора се ражда истината и мога да кажа, че с него към този момент работим добре, каза министърът.

Откакто аз съм министър няма чак толкова смени на шефове на ОДП-та и РПУ-та, ако е имало такива те са ставали по конкретни предложения и данни, че хората не са си вършели достатъчно добре работата на поста, който са заемали. Всички в момента са на изпитателен срок и след изборите на 5 октомври, като се направят анализите как е протекъл изборния процес и неговия надзор ще се види дали те са се справили. Според Йордан Бакалов не е правилна практиката с идването на власт на всяко ново правителство и състава на МВР на определени нива да бъде сменян.

След като съм коментирал случаи за опити за купуване на преференциален вот значи е имало подобни опити. Но трябва да се отбележи, че след като обявихме публично подобни разследвания и хората все едно се уплашиха и попрекратиха тези си опити. Естествено съм далеч от мисълта, че ще успеем да спрем изцяло и навсякъде купуването на гласове, но ще направим всичко възможно да ги ограничим и твърдо заявявам, че на тези, които бъдат уличени в подобна дейност ще им се случи случка и ще имат сериозни проблеми с правосъдието, каза вътрешният министър.

Вижте и

Ако държавата има волята да се справи с проблемите с купуването на гласове тя ще се справи. Йордан Бакалов отбеляза, че не е в неговите компетенции да следи за провеждането на изборния процес в чужбина, а това е в компетенциите по-скоро на външния министър и дипломатическите представителства по места.

Имало е обаждания и опити от различни места с опит да ми бъде повлияно по един или друг начин върху моята дейност като министър, но аз винаги съм вършил работата си според моите собствени убеждения и подобни опити няма как да минат, заяви министърът на вътрешните работи.

[spider_facebook id=“1″]

БТВ, „Тази сутрин”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре