Сега четете
Фестивал на хвърчилата – Шабла 2014

Фестивал на хвърчилата – Шабла 2014

фестивал на хвърчилатаТази година „Фестивал на хвърчилата Шабла“ ще се проведе на 27 септември (събота) от 10 до 18 ч. на обичайното място – местността „Малкото море“, южно от фара на нос Шабла.

Фестивалът на хвърчилата е посветен на световно застрашения от изчезване вид птица – червеногуша гъска.

Програмата на фестивала включва парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за хвърчила на място, игри и състезания за деца и родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, презентации, филмови прожекции и други изненади. Пълната програма на фестивала ще откриете по-надолу.

Организатори на фестивала са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и община Шабла, в партньорство с RCHeliTeam – фото и видео заснемане от въздуха, ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара“, конна база „Борисови“, Sea Adventure, Търговско-промишлена палата – Добрич, Зелен образователен център – Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция – Шабла, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), с медийната подкрепа на Дарик радио.

Програма „Фестивал на хвърчилата Шабла“

Дата: 27 септември 2014 г. (събота), от 10 до 18 часа
Място: местността „Малкото море“ – южно от фара на нос Шабла

10:00 ч. – откриване на фестивала, сформиране на групи по интереси, отваряне на работилниците за хвърчила, изработка на марионетки и рисуване с ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара“ и художника Венета Велева.
10:00 – 18:00 ч. – конна езда с опитен водач от конна база „Борисови“, село Любен Каравелово, област Варна. ***
10:00 – 18:00 ч. – демонстрации по майсторско управление на хеликоптери.
11:00 ч. – пътешествие с каяци в морето със Сий Адвенчър с осигурени опитен водач, оборудване и спасителна екипировка. Препоръчително е участниците да разполагат с втори чифт дрехи или бански костюм. ***
11:30 ч. – игри и състезания за деца – „Птиците на Добруджа“.
11:30 ч. – презентация „Зелен живот. Влиянието на почистващите препарати и козметиката в ежедневието ни“ с лектор Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна.
12:00 ч. – в „Палатката на приказките“ най-малките гости на фестивала могат да чуят вълшебна история от Ангел Каралийчев, прочетена от Валентина Добринчева.
13:00 – начало на парада на хвърчилата – свободни полети на хвърчила и демонстрации с хеликоптери.
14:00 ч. – демонстрация на ръчна изработка на сапуни от натурални съставки с Елен Сабатини. Входът за демонстрацията е с такса за участие на стойност 1.50 лв., срещу която участниците получават ръчно изработен натурален сапун. ***
14:00 ч. – най-малките гости могат да чуят творби на Яна Язова и Мая Дългъчева, прочетени от Валентина Добринчева в „Палатката на приказките“.
14:00 ч. – пътешествие с каяци в морето със Сий Адвенчър. ***
14:30 ч. – презентация „Животът на червеногушите гъски“ с лектор д-р Николай Петков от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
15:00 ч. – игри и състезания за деца и родители за най-високо вдигнато хвърчило, редене на бали сено и пренасяне на чували с жито.
15:30 – презентация „Tell me a Story” с Ренета Палова от Търговско-промишлена палата – Добрич.
16:00 ч. – екскурзия за наблюдение на птици до Шабленската Тузла с опитен орнитолог и специализирана зрителна техника.
16:00 ч. – пътешествие с каяци в морето със Сий Адвенчър. ***
16:30 ч. – прожекция на научно-популярния филм „Те отлитат“, създаден от Българско дружество за защита на птиците и Моно Колектив. 40-минутният филм – в 5 малки истории, разказва за едни от най-редките и застрашени от изчезване видове птици в България – червеногуша гъска, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов и къдроглав пеликан.

За отбелязаните събития (***) се заплаща такса за участие.

По време на фестивала може да бъде разгледана фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“. Изложбата, която разказва за живота на емблематичния за Добруджа вид птица, включва 20 фотографии на автори от България, Русия, Норвегия и Великобритания.

Във фестивалната зона ще бъде изградена библиотека под открито небе, наречена „За дивата природа“. Библиотеката включва художествени творби на български автори и печатни издания на БДЗП – определители, атласи и списания.

Вижте и

В близост до библиотеката ще бъде обособена зона за почивка с меки възглавници, където гостите на фестивала могат да се насладят на живописната степ и морето.

В Зеления образователен център в Шабла ще могат да бъдат разгледани селектирани фотографии от фото-пленерите „Фестивал на хвърчилата Шабла“ през 2012 и 2013 г.

По време на фестивала гостите ще имат възможност да опитат местни продукти от павилионите за продажба – рибена супа, мед, сок от ябълки и други храни от местни производителите и ресторантьори.

Събитието се организира по проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”, LIFE 09/NAT/BG/ 000230, финансиран по програма LIFE+ на Европейската Комисия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре