Сега четете
Проф. Мо Йен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Проф. Мо Йен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Mo-Yan-Nobel-2012-1080x1920-1024x576-853x576На 27 септември 2014 г. ще се състои официална церемония по удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен (Китай) с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се организира със съдействието на Институт Конфуций в София.

Напомняме, че „Колибри“ запозна родната публика с първата и единствена към момента книга на Мо Йен, която има българско издание. „Промяната“ излезе от печат на 25 февруари 2013 г. в превод на Надя Баева. По думите на самия автор, „Промяната“ е съвкупност от спомени, и ако някои от тях не звучат достоверно, то е само защото след толкова години в паметта неминуемо зейват празноти.

Всички, които се интересуват от творчеството на автора, ще имат възможност да закупят книгата от фоайето пред Аулата, в рамките на Литературния форум, който ще се състои на 27 септември от 15.30 ч. в Конферентната зала в Ректората, където ще се проведе и пресконференция с журналисти. Форумът се организира от Институт Конфуций, с участието на фондация „Славяни“, Съюза на журналистите в България и Съюза на писателите в България. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на свои кратки разкази.

Мо Йен (псевдоним на Гуан Мойе) е виден китайски творец с множество публикувани сборници, романи и антологии. Роден е през 1955 г. във фермерско семейство. Сравняват го с Кафка и Хелър, а той твърди, че го е вдъхновил стилът на модерния китайски класик Лу Сюн. Мо Йен е носител на любопитни литературни награди, сред които Международната награда „Кирияма“, Наградата за азиатска култура „Фукуока“, Наградата за китайска литература „Нюман“, Националната литературна награда на името на Мао Дуън.

Вижте и

През 2012 г. Йен беше удостоен с Нобеловата награда за литература за постиженията му на писател, който съчетава с рядко майсторство фолклор, история и съвременност: „Смесвайки фантазия с реализъм, исторически с настоящи лични и обществени перспективи, Мо Йен създава свят, който в сложността си напомня за творбите на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като същевременно използва за опорна точка древната китайска литература и устната традиция.“

Събитието във фейсбук

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре