Сега четете
Нарушава ли закона ЦИК с откриването на нови изборни секции в Турция?

Нарушава ли закона ЦИК с откриването на нови изборни секции в Турция?

cikОтговорността на подготовката на изборите в чужбина е на Министерството на външните работи и дипломатическите ни служби по места. Ако в Турция например турските власти са работили по откриването на секции то нашите дипломатически представителства би трябвало да се намесят. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Той добави, че в Турция няма открити незаконни секции.

Ние сме спазили членовете на избирателния кодекс за откриване на секции в чужбина, включително и за тези при нашите съседи. Факт е, че увеличение на избирателните секции има не само в Турция, а и в редица други държави като Англия например. ЦИК не определя секциите в чужбина по свое усмотрение, а на базата на правилата записани в закона, каза говорителят на ЦИК. Откриването на допълнителни секции е с цел да се даде възможност на всички желаещи да могат да упражнят правото си на глас, защото при наличието например на две хиляди и над две хиляди желаещи да гласуват може някои от тях да не успеят да гласуват.

Томов добави, че е възможно в една секция да гласуват две хиляди и повече души, ако в тях се разкрие допълнителна тъмна стаичка, ако това се налага. Говорителят на ЦИК отбеляза, че наистина е задължение на ЦИК да работи за провеждането на едни честни и прозрачни избори, но с администрация и членове на комисията, които са около двадесет души не може да обхване сама всички избирателни секции в България и в чужбина.

Именно в този контрол трябва да помагат дипломатическите служби в чужбина и това е едно от техните задължения. Също така медиите и гражданите също трябва да помагат при съблюдаването дали изборния процес протича нормално и правилно. Ако се разчита само на ЦИК да контролира провеждането на вота по честен и прозрачен начин нещата няма да се получат, заяви Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отправи и  упрек към водещия Антон Хекимян, че БТВ злепоставя Централната избирателна комисия, тъй като от екрана се твърдяло, че екипът на сутрешния блок в четвъртък не са успели да открият нито говорителя, нито когото и да било от комисията за коментар по въпроса за изборните секции в Турция. Редно е да изясним този въпрос, каза Томов.

„Твърдя отговорно, че имам две повиквания – в 15,15 и в 15,16 ч., и нито един SMS. Аз бях на разположение цял ден. Другите ми колеги бяха на обучение в страната“, обясни той.

Вижте и

„Ако сте искали, сте щели да ме откриете“, рязко се обърна той към водещия, като подчерта, че по това време е бил на разположение на техния колега Габриела Наплатанова.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре