Сега четете
Мобилните телефони – между необходимостта и вредата

Мобилните телефони – между необходимостта и вредата

mobileapps-for-small-businessМобилният телефон е станал постоянен спътник в живота ни. Някои от вас може би са се събудили именно благодарение на него. Учени от целия свят обаче алармират, че прекомерната близост с GSM-ите може да навреди на нашето здраве. Мобилните телефони са част от ежедневието на над 2 милиарда души по целия свят. От години учените се опитват да разберат дали мобилните устройства могат да ни разболеят.

В България изследвания по въпроса са провеждани от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Какви са заключенията до момента? Проф. д.т.н. Гаро Мардиросян, Институт по космически изследвания и системи към БАН: “Най-различни екипи от учени работят по тази тема. Резултатите често са противоречиви, но ако трябва да се обобщи – да, по принцип електромагнитните полета, създавани от мобилната телефония вредят на нашето здраве.”

Учените със сигурност имат доказателства за това, че мобилните телефони повишават телесната ни температура. Този ефект е еднакъв и при смартфоните, и при обикновените GSM-и и се увеличава, колкото по-близо е апаратът до нашето тяло. За момента се отхвърлят хипотезите, че GSM-ите могат да причинят ракови заболявания, но международни проучвания сочат, че при продължително въздействие тези излъчвания могат да засегнат сърдечно-съдовата, репродуктивната или мозъчната дейност. Специалистите също съветват да не отделяме повече от 10 минути за един разговор и повече от час за разговори на ден.

Вижте и

Иначе, от двата пола в по-неблагоприятна позиция са мъжете, които често държат телефоните си в джобове, където телефонът е много по-близо до нашето тяло, отколкото когато е в чанта, което пък е предпочитаният избор на дамите.А междувременно ние можем да опитаме да ограничим присъствието на мобилните телефони в ежедневието ни, за да не ограничим собствения си живот.
БНТ „Денят започва”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре