Петър МанджуковДатата на обявяването на манифеста за независимост е събитие, което е важно за нашата история и естествено си заслужава да се празнува от целия български народ. А колкото до въпроса дали страната ни е независима в днешно време от някой друг може да се каже, че в икономически и политически план сме зависими в определена степан от Русия, САЩ и Европа. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” бизнесменът Петър Манджуков.

Страшно много се експонира и се водят разговори по темата КТБ, но според мен въпросът се структурира много просто. Това е банка, която е структурирана и действа съобразно регулациите установени в държавата ни и това може да се проследи в нейното развитие през годините, добави бизнесменът.

За да се класира една банка за участие в множество проекти, да закупи редица важни предприятия и немалко общини и държавни институции да са си вложили парите в КТБ, това означава, че тази банка не може и не е пирамида. Затова приказките на определени политици, че тя е била нещо такова, те са безотговорни. Според Петър Манджуков банката е била подложена на агресия и атака от определени среди, с което е била създадена масова психоза сред хората. Иначе ако КТБ беше подкрепена финансово, за да има тя ликвидност да посрещне исканията на вложителите, тя щеше да може да продължи да работи спокойно.


Аз не съм човекът, който да коментира и да казва как всяка институция си е вършела работата по отношение на контрола и надзора над КТБ и нейната дейност, но е факт, че очевидно е имало някакви проблеми, за да се стигне до сегашната ситуация. Аз разбирам афектираността на Цветан Василев, но аз познавам лично и Иван Искров, и Орешарски и имам добро мнение за тяхната дейност и работа – неслучайно първият е втори мандат управител на централната банка, а що се отнася до Пламен Орешарски, смятам, че историята ще покаже, че той е бил един от добрите министър-председатели на държавата, каза Петър Манджуков.

КТБ имаше една много адекватна политика да финансира и подпомага фирми и заводи, които действително се развиваха и помагаха за развитието и на икономиката и това не бива да се забравя. В тези фирми работят над 30 хиляди души, добави бизнесменът. Така че не е правилно твърдението, че банката само е помпала образно казано фирми, които реално не са развивали някаква дейност. Аз съм убеден, че рано или политиците и отговорните органи ще направят така че КТБ да отвори, но загубите, които ще претърпи бизнеса и хората от периода на затваряне на банката ще бъдат невъзвръщаеми. Ако все пак банката не отвори отново врати това ще е много лошо за икономиката ни и бизнеса и може дори да настъпи срив на цялата ни банкова система, смята Петър Манджуков.

Що се отнася до резултатите от предсрочните избори и това кой ще управлява след 5 октомври бизнесменът заяви, че е рано да се говори конкретно, но ако може да се вярва на социологическите проучвания ГЕРБ ще са тези, които най-вероятно ще спечелят изборите и на тях ще се падне първи да се опитат да съставят правителство и да застанат отново начело на държавното управление. Все пак да изчакаме и да видим как ще се развият нещата след предсрочния вот, заяви бизнесменът.

БТВ, „Тази сутрин”