565011_10151868264909382_1825262654_n (1)Петя Славова е подала срещу издателя и собственик на e-vestnik Иван Бакалов съдебен иск. Това съобщи самият Иван Бакалов в публикация в е-vestnik. Славова, която е основен собственик и председател на надзорния съвет на „Инвестбанк“, иска Бакалов да ѝ изплати сумата от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Искът е подаден във връзка със серия публикации на Иван Бакалов от април 2011 г., обединени под общото заглавие „Клептокрация“. Той се случва повече от три години след излизането на публикациите. Според Бакалов възможна причина искът да бъде подаден след толкова време е убийството на бизнесмена Борислав Манджуков по-рано същата година. „Той се опитваше да си върне над 5 млн. долара, откраднати от сметките на негови фирми в „Инвест банк”„, твърди журналистът и заключава: „След като Манджуков е убит, един свидетел по-малко. И моментът Петя Славова да съди e-vestnik е по-подходящ„.

Законът за кредитните институции предвижда големи глоби, ако някой „разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея“. Ако твърденията са рапространени чрез средство за масова информация, глобата е до 20 000 хиляди лева, а ако „нарушителят“ е юридическо лице, например медия, тя може да достигне 150 000 лева. Дали разпространената информация е вярна или не, решава съдът.

Петя Славова често е наричана от медиите „най-богатата жена в България“.

Иван Бакалов обяви банкова сметка и акаунт в PayPal за дарения, за да може e-vestnik да си позволи разходи за адвокат и съдебни разноски. Цялата публикация в e-vestnik може да прочетете тук.

Журналистите от мрежата за ранно реагиране с работното заглавие „Свободно слово“ организират пресконференция по случая със съдебния иск срещу e-vestnik. Пресконференцията ще се състои вторник от 10 часа в пресклуба на БТА. На нея Иван Бакалов ще представи факти в защита на публикациите си за Петя Славова.