PornМВР и един от мобилните оператори ще ограничават достъпа до порнография и сексуални злоупотреби с деца. Това ще става чрез специален филтър.

Той ще следи за сайтове с подобно съдържание. Идеята е, ако клиент на оператора иска да влезе в такава страница, автоматично да бъде пренасочен към портал, на който ще бъде предупреден за съдържанието й, предаде БНР.
Подобни интернет филтри за детска порнография съществуват общо в 14 европейски държави.

На церемония в МВР вътрешният министър Йордан Бакалов и главният изпълнителен директор на GL0BUL Стайн Ерик Велан обявиха началото на сътрудничество си.

„Аз съм привърженик на законодателното уреждане на блокирането на такива сайтове, ако се наложи и законодателни промени от следващия парламент”, коментира Бакалов.

Той добави, че Интерпол поддържа списък със сайтове, които съдържат материали с детска порнография и благодарение на днешното споразумение ще блокират такива.

По думите му това ще помага много МВР в борбата „срещу такива уродливи явления в България”.
Стайн Ерик Велан подчерта, че през 2004 г. са започвали сътрудничество с норвежката полиция за блокиране на такива сайтове, а от 2009 г. си сътрудничат с Интерпол за информация. Той подчерта, че компанията не упражнява никаква цензура по отношение на съдържанието на сайтовете.

Н. Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, която бе на церемонията, каза, че Теленор е 50% собственост на правителството на Норвегия и това споразумение ще даде положителен отпечатък върху българското общество.
През юни ДАНС представи нов проект – „Децата – по-тенциални жертви на престъпления в интернет”. Тогава неговият ръководител Явор Колев разказа, че две са най-популярните схеми. Първата е за разпространение на порнографски материали с участие на деца посредством peer to peer мрежи (за обмяна на съдържание).

Втората е grooming – деца, които имат свои профили в различни социални мрежи, биват зарибявани от фалшиви профили на педофили, впоследствие извеждани в комуникация в скайп, принуждавани да извършват сексуални действия и изнудвани.
В някои случаи се стига и до извеждане на децата от дома им и сексуална злоупотреба с тях.

Любсловие по медии 17.09.2014 г.

[spider_facebook id=”1″]