1175511_1387408894819105_168085890_nПредставителите на „Ислямска държава” нямат нищо общо с писанията и ученията в ислямската религия, а техните действия представляват чисто и просто проява на насилствени и терористични действия. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” арабистът Владимир Чуков.

Със сигурност не е безобиден фактът, че в интернет и в медиите излизат клипчета с хора живеещи в България и конкретно в ромската махала в Пазарджик, които скандират „Аллах е велик” и други подобни послания. Подобни материали трябва да бъдат изследвани сериозно и ако те се окажат автентични това трябва много сериозно да ни притесни, защото хората записани в тях не са случайни хора, каза Владимир в Чуков, коментирайки дали има опасност привърженици на „Ислямска държава” или други подобни организации да се намират на територията на България.

Но нека преди да знаем резултатите от подобни изследвания не е хубаво излишно да плашим хората. Категоричен отговор дали хората заснети на видеоматериали в Пазарджик са привърженици на „Ислямска държава” или става въпрос за криворазбрана проява на религиозна принадлежност не може да се даде от нас, това е работа на ДАНС и на другите разследващи и правоохранителни органи в държавата.

ИДИЛ е в Македония, Албания, в Косово и в Босна, така че в България трябва да сме сериозно загрижени и отговорните институции трябва да направят всичко възможно да предотвратят настаняването на привърженици на терористичната организация и на българска територия.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=”1″]

Проф. д. ик. н. ВЛАДИМИР ЧУКОВ е роден на 22.04.1960 г. в Атина, Гърция, професор, доктор на икономическите науки. Автор е на редица книги и изследвания в областта на арабистиката. През периода 1995 – 1998 г. е главен редактор на списание “Международни отношения”. Член е на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други.