Сега четете
Братската могила оживява във „Фасада"

Братската могила оживява във „Фасада"

fasada-video-festival1Фестивалът „Фасада“ ще оживи Пловдив от 18 до 20 септември. Стените на три публични сгради ще станат екран за експериментално видео – творби, които търсят пресечните точки на архитектурата, визуалните изкуства и градската среда.
Откриването е на 18 септември от 20 ч. Прожекциите са от 20.30 до 22.30 ч. на Стълбите на Каменица, Братската могила и Кметство район „Тракия“. За първи път Старият град и фасадата на Лапидариума не са импровизиран екран за форума. Причината е, че главната улица и новият сити център са предизвикателство за младите хора и публиката. Фасадата на бар „Каменица“ все още е неангажирана с реклама и привлича погледите на всички минувачи с чистотата си и липсата на физическа намеса, обясни бащата на проекта Емил Миразчиев.
В рамките на тридневния вечерен видеомаратон ще гледаме 95 кратки филма на 80 артисти от 37 държави, сред които Австралия, Израел, Бразилия, Индия, Перу, Мароко и много други. Кандидатствали са 250 ленти.
Рекламата на форума и поздравления към пловдивчани по случай спечелването на титлата Културна столица на Европа вече текат по главната улица и гостите на града виждат светлините нощем.

„Фасада“ се провежда за пети път. Вдъхновител на проекта е Сдружение „Изкуство днес“. Това не е типичният фестивал за късометражно кино, защото ограничения в темата и стилистиката няма. Това е форум за визуални изкуства като цяло, показва експериментални и нетрадиционни ленти.

Пловдивчани помнят как по време на третото издание на „Фасада“ върху бетонните блокове на паметника Братската могила се появи призрак. После той се премести на прозореца на Историческия музей, а накрая отиде в сградата на Йосиф Шнитер в Стария град, където е постоянната експозиция на Градска художествена галерия. Мнозина минувачи се стряскаха, звъняха в редакцията, въпреки че организаторите тогава обясниха, че това е духът на българското изкуство във вид на енергия и порив за ново творчество.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре