Сирак СкитникНепоказвана досега картина на Сирак Скитник накара хиляди хора да чакат на опашка, за да видят изложбата на художника в Пловдив, посветена на 130-ата година от неговото рождение. Тя беше само един от акцентите в десетото юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Творбите на Сирак Скитник са подредени в Градската художествена галерия. Картината, която представлява натюрморт с 4 рози, е открита от куратора на изложбата Красимир Илиев в дома на художника.

Тя била на гърба на един от пейзажите и висяла на стена в дома му, без никой да подозира за нея повече от 70 години. „Розите са доста печални и предполагам, че след смъртта на Сирак Скитник съпругата му Олга не е издържала да ги гледа и затова ги е скрила”, каза Илиев.

Пловдивчани изпълниха не само музеите и галериите, а и
Римския стадион и Стария град, защото тази година в Нощта на музеите и галериите имаше 120 събития на 90 места с участието на 500 артисти.

Хората се снимаха с „Моцарт” на главната улица, правехи си ретро прически в Етнографския музей, слушаха музика от всякакви стилове. Сред най-нестандартните събития беше тихият роккон-церт, който можеше да бъде чут само от един зрител. Проектът за него е на френския артист Пиер Бисмут, а изпълнението беше на музикантите от българската група „Пистамашина”.

За място беше избран един от някогашните тютюневи складове в Пловдив, а самият концерт беше индивидуален, защото само един човек от публиката получи слушалки, с които да чува изпълнението.

Любословие по Преса | стр. 5, 14.09.2014