Йордан БакаловМВР направи абсолютно всичко възможно, което е в неговите пълномощия, но МВР не може да бъде навсякъде. Във връзка с последните наводнения областни и местни ръководства бяха предупредени, че ще има обилни дъждове и трябва да се вземат мерки. Това каза в студиото на „Тази неделя” министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той посочи, че определено трябва да се изгради стройна система за превенция, която за съжаление в България липсва.

„Аз и колегите ми от Министерски съвет гласувахме едно предложение до ЕК, която да извърши мониторинг за цялата ни система при действие в аварии и катастрофи. Имаме ситуационен център, в който аз самия мога да отида, но въпросът е, че когато не се появи някой от държавната власт там хората започват да казват, че държавата я няма, но в същото време те не правят разлика между местни и областни власти.”, коментира министър Бакалов. „Държавата я има. Всеки един от нас представлява държавата.”, добави той.

Днес се навършват 109 години от датата, в която е създадено Пожарната служба. По този повод министър Бакалов сподели, че за него хората, които работят там са абсолютно подготвени и добре оборудвани, но отново подчерта, че превенцията не е само работа на МВР – тя трябва да се извършва и на местно ниво.

Водолазите не пречат на никой. Никой не ги е махнал, никой не ги е уволнявал, категорично заяви министър Бакалов след репортаж, в който бивш водолаз твърди, че жертвите на наводненията е можело да бъдат спасени с тяхна намеса, а върху тях се наблюдават репресии.

Не мога да сменя никой, ако нямам предложение от главния секретар и това е закон, който прилагам такъв, какъвто е. Това отговори вътрешният министър на въпрос дали ще има смени на местно ниво.

По повод предстоящите избори той изтъкна, че гаранцията на честни и демократични избори идва от Народното събрание и законът, който са приели, а МВР определено ще се бори срещу това уродливо явление наречено купуване на гласове.

[spider_facebook id=”1″]

bTV, “Тази неделя”