pregled na pechataВ. „Сега“ Държавата ще ограничава помощите за майки студентки Заради злоупотреби социалното министерство ще се опита да затегне контрола за получаване на еднократната парична помощ, която се полага от НОИ на майки студентки. За тази година помощта е в размер на 2880 лв., които се дават накуп на майка, записана в редовна форма на обучение в университет. Сумата се определя всяка година със Закона за държавния бюджет. МОН премахва 3-годишния бакалавър от 2015 г. Просветното министерство предлага още през 2015 г. да се премахне образователната степен “професионален бакалавър”, по която диплома дават колежите. Мотивът е, че тази степен не е “ясно разпознаваема” за разлика от бакалавър, магистър и докторант. Това е записано в актуализирания вариант на стратегията за висшето образование у нас до 2020 г.

Тя беше приета в последните дни на кабинета Орешарски, но не мина през парламента. Паметникът на Самуил ще е на пл. “Ал. Невски” Столичният общински съвет одобри доклад с предложение за поставяне на паметник на цар Самуил (управлявал от 997 до 1014 г.) в града. Първоначално за паметника бе отредено парковото пространство на храма “Св. Георги Победоносец” на кръстовището на ул. “Цар Самуил” и бул. “Патриарх Евтимий”, но общинските съветници решиха да му дадат по-централно място. Монументът ще бъде поставен на пл. “Александър Невски” срещу композицията “Самуилови войници”.

В. „Монитор“ Пълна забрана за GSM в училище Телефоните преди час в някои училища се събират както и преди кандидатстудентски изпит. Тотална забрана на джиесемите при децата в начален етап има в някои школа у нас. Така например в едно от частните ни училища ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото. Правилото важи за учениците от 1 до 7-и клас. Пиян граничар смаза бебе в количка 11-месечно бебе бе убито в жестока катастрофа на пътя в бургаското село Крушовец.

Малката Красимира е била премазана от колата на пиян граничен полицай. Няколко души от селото са станали преки свидетели на кървавата трагедия. Зад волана на колата убиец седял 36-годишният Костадин Стоянов, който работи като старши полицай в Гранична полиция. Обирджиите на вили идват с късния влак Част от крадците, които плячкосват около столицата, идват с вечерния влак, тарашат цяла нощ вилните зони, а на сутринта си тръгват обратно с първия. Това каза вчера заместник-директорът на полицията в София-област Димитър Машов по време на отчета на дирекцията.

Разслед­ващите са задържали 3-4 банди, действащи по подобна схема. Групите идвали от Мездра, Монтана, София, като понякога имали и местен, който набелязвал къде ще се влиза. Най-често извършителите са роми. В.“Стандарт“ СРЪБСКИ МЕДИИ: Цв. Василев се крие в Парачин Цветан Василев свободно се разхожда из Парачин, съобщи във вчерашния си брой сръбският вестник Blic. Според изданието банкерът посетил завода за стъкла преди 10 дни. “Въпреки че България е издала международна заповед за издирване, която Сърбия е длъжна да изпълнява, той все още не е арестуван”, коментира вестникът и посочва, че неговият адвокат Константин Симеонов също е признал, че банкерът се намира в Сърбия.

Информацията бе потвърдена и от най-голямото частно информационно радио в Белград – b92. Брюксел ни посече със 153 млн. за екология Очаква се през октомври да бъдат пуснати парите за околна среда Със 153 млн. лв. ще бъде намалена финансовата помощ от ЕС по ОП “Околна среда” заради констатираните нередности при възлагането и изпълнението на 239 договора по програмата. Средствата обаче няма да бъдат загубени, а страната ни ще има право да ги пренасочи по други проекти. Това обясни вицепремиерът Илияна Цанова в Брюксел след срещата си с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, на която присъства и екоминистърът Светлана Жекова. В.“Труд“ Регистрацията на автомобил пада на 30 лв. Регистрацията на автомобил вече струва 30 лeва.

Това обявиха пред “Труд” от консорциум J. L. M. sistems – Erih Utsch – фирмата, която произвежда новите табели за автомобилите. Фирмата, която работи в 50 държави, изработва новите табели за регистрация за цена 4,97 лв. без ДДС бройката. Хората вече не плащат и 8 лева за болт, с който преди се захващаха номерата по искане на КАТ. Разхлабват контрола върху обществените поръчки По-малко обществени поръчки ще бъдат проверявани предварително. Това е записано в методическо указание на Агенцията по обществени поръчки. Въвеждат се прагове под които процедурите чрез договаряне без обявление няма да са обект на превантивен контрол. Според данните на агенцията между 22 и 24% от всички поръчки се провеждат по този метод.

[spider_facebook id=”1″]