imagesДарик радио събира 13 художници на традиционния – 13-ти по ред – пленер “Звук и цвят” в хотел “Магнолия”, Златни пясъци. Пленерът започна в края на миналата седмица и завършва с изложба в старинната къща на Дарик Варна на 12 септември.
Тази година рисуват отново заедно Явора Петрова, Василка Монева, Стефан Божков, Валери Чакалов и Румен Атанасов.

Тринайстият пленер е първото участие за Десислава Денева, Дарина Цурева, Валери Василев, Атанас Гаджев. За първи път с Дарик рисуват също младите автори Радослав Генев и Денис Маринов, които имат сериозни заявки на съвременната художествена сцена.

Форумът продължава традицията да представя български автори, чиито творчески биографии имат своите европейски измерения – Людмил Лазаров в Париж и Светлозара Александрова във Виена.

По традиция пленерът “Звук и цвят” се провежда през септември. За изминалите години във форума са участвали 140 художници, сред тях са Георги Лечев, Ванко Урумов, Долорес Дилова, Атанас Парушев, Греди Асса и още много други. Колекцията на Дарик радио съхранява и творби на вече покойните големи имена в изобразителното ни изкуство: Магда Абазова, Стефан Марков, Петър Дочев, Цанко Панов, Едмонд Демерджиян, Лиляна Русева, Йорданка Радева, Тома Трифоновски и любимеца Кольо Карамфилов.

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 300 картини, които са собственост на радиото и не се продават.

“Звук и цвят” е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само има принос за създаването на нови художествени произведения, но и работи последователно за развитие и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

Експозиции от 12-те пленера досега са гостували в дом Витгенщайн, Виена; в галериите за съвременно изкуство в Ниш и Цариброд, Сърбия. Творби от пленера на Дарик радио са представяни в Галерията за чуждестранно изкуство и в СБХ в София, в градските художествени галерии в Русе и Кюстендил, в престижни частни галерии във Варна и Пловдив.

Изложбата от 13-ия пленер на Дарик радио ЗВУК И ЦВЯТ е възможна благодарение на домакинството на Арт кафе клуб BASE по проект „Да подкрепим таланта”.