potop-btv

снимка – btv news, 2014 г.

Преди малко повече от месец (5 август 2014 г.) чух, че нямало виновни за наводненията в Цар Калоян – бедствието беше преди почти 10 години – да бъдем точни 2005 година.

Не беше просто потоп – загинаха 8 българи! Затрити бяха домовете на много хора. 10 години чакане, за да чуем това, което сме свикнали – виновни лица няма – нямало е, и няма да има.

Сърдете се на природата, мили сънародници – това е преводът от комплексната хидротехническа експертиза и сателитните снимки, които видите ли показвали, че огромното количество валежи довели до това.

Ами да – права е бившата вицепремиерка Даниела Бобева като назидателно ни казваше: „Трябваше да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда” (20 юни 2014 г., mediapool) Трябваше – и я искахме, ама някои са глухи! Виновни няма и за друга трагедия – от село Бисер от 2012 г. Жертвите – 11 българи. Причината – скъсана язовирна стена, вследствие, на което цялото село беше залято. Делото е все още в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител. (Да – навярно не се знае кой стопанисва въпросния язовир, бил ли е той технически изправен…)

………………

А на бас, че след поне 9 години ще чуем същото за Бисер, и не само – за Варна, за Добрич, за Мизия и всички кътчета, които тази година не просто пострадаха, а бяха потопени. Ако греша за прогнозата ми – ще ми поискате оставката! Разликата е там, че имам морал и съм готова да я дам! Сега остава да ме опровергаете, че заявето от мен за липсата на виновни не отговаря на истината. Готова съм и да застана на съдебната скамейка за клевета или каквото там пише в НК!

И както е модерно да се казва сега – предизвиквам уважаемата прокуратура за повече разум!

И понеже по една или друга причина паметта ни е къса – да припомним:

Преди 9 години в с. Цар Калоян загинаха са 7 годишно момиченце, 57-годишен мъж и 6 жени ……… potop2 2014 г.

422 семейства от община Калояново, които пострадаха от наводненията през есента на 2005 бяха оценени да получат по 200 лв. Още на пръв поглед суха статистика:

засегнати бяха над 1000 имота – близо 700 от тях частна собственост.

potop                                                     снимка НОВА ТВ, 2014 г.

автор: Димитрина Пандурова, Любословие

[spider_facebook id=”1″]