Сега четете
НАСА потвърди „невъзможна“ технология

НАСА потвърди „невъзможна“ технология

blue-cosmos-wallpaperНов космически двигател нарушава законите на физиката и може би ще направи революция в пътуването до КосмосаНАСА потвърди съществуването на „невъзможен“ принцип на нов космически двигател, който нарушава законите на физиката и може да направи революция в пътуването до Космоса. Краткото изявление разтърси научните среди преди месец: американската космическа организация предпазливо е дала одобрение на авангардна нова технология.

В статия, публикувана от лабораторията за експерименти Eagleworks, инженери на НАСА потвърждават, че са „произвели“ слаба тяга от двигател без ракетно гориво – нещо, влизащо в противоречие с третия закон на Нютон, който гласи, че всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие.
Традиционните космически кораби пренасят огромни количества гориво в орбита, за да се движат, като се използва тягата от него при нулева гравитация – като плувец, който се оттласква от стената на басейн. Този метод работи добре, но е доста скъп – както по отношение на горивото, така и заради допълнителното му тегло в Космоса.
Инженерите на НАСА са тествали нов двигател, наречен Cannae Drive – машина, която използва електричество, за да генерира микровълни, движещи се в специално направен резервоар, който теоретично променя радиационното налягане и така подава тяга за движение.
В обикновен двигател ракетата се движи напред, докато горивото се запраща назад – кинетичната енергия на ракетата (мярка за нейната маса и скорост) е запазена, защото се „премества“ от ракетата към горивото. При Cannae Drive обаче няма гориво –микровълните не са изтласкани от двигателя, те просто са „преместени“ вътре в резервоара.
Всичко това вече не е само теория. Учени на НАСА тестваха вариант на устройството, проектиран от американски учен Гуидо Фета и откриха, че двигателят без гориво е способен да произведе между 30 и 50 милинютона тяга – нищожен показател (0,0003 до 0,00005 от тежестта на един iPhone в нечия ръка), но въпреки това знак, че технологията работи.
Фета казва, че името Cannae Drive идва от битката при Кана, в която малка картагенска войска, водена от Ханибал, побеждава доста по-голямата римска армия.
Резултатите, представени първо от Wired UK, са по-слаби от една хилядна от тласъка, създаден при тестовете на китайски инженери с изобретение, наречено EmDrive – друг двигател без гориво, създаден от британския учен Роджър Шойър.
И Шойър, и Фета от години работят по проектите си, но срещат както подкрепа, така и подозрение и скептицизъм заради твърдението им, че нарушават законите на физиката. НАСА представя положителните резултати от тестовете, но инженерите на организацията не правят опит да обяснят механизмите на действие, а просто отчитат процедурите и резултатите.
Въпреки това си позволяват кратък момент на оценка:
„Резултатите от тестовете показват, че устройството, което е уникално, произвежда сила, която не се дължи на никое познато електромагнитно явление и се предполага, че взаимодейства с квантова вакуумна виртуална плазма“.
Този „квантов вакуум“ е онова, което микровълновите устройства теоретично биха могли да отблъскват – друго измерение на Вселената, представящо най-ниските физично възможни нива на енергия, „основен слой“ на действителността, за който някои физици предполагат, че може би е произходът на също толкова мистериозната тъмна материя.
Всичко звучи като от сферата на научната фантастика и е – засега. Въпреки многото експерименти, които потвърждават, че тези „невъзможни“ устройства работят, все още има доста възможности за грешки – резултатите от тестовете отчитат сравнително ниски показатели, които биха могли да бъдат обяснени и по друг начин.
И все пак, ако по-нататъшните експерименти потвърдят механизма на работа на тези устройства, може да „отключим“ нова ера на космическите пътувания. Участието на НАСА не е гаранция за успех, но предполага, че учените са приели възможностите на „невъзможното“ на сериозно.
Източник: Independent /spisanie8.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре